Сбогом, Херсон: Пригожин и Кадиров срещу руските блогъри – хленч, вайкания и Матросов на амбразурата

14830
Сбогом, Херсон: Пригожин и Кадиров срещу руските блогъри – хленч, вайкания и Матросов на амбразурата
Снимка: kremlin.ru

Какво е отстъплението на руската армия от Херсон за руснаците? Унизително поражение? Военна тактическа маневра? Пропаганда с извънземно значение? Баба Ванга ще каже? Нещо друго? Реакциите в руското информационно пространство в Телеграм добре показват картината и тенденциите.

Пригожин и Кадиров бранят изоставянето на Херсон

Буквално в един глас, двамата военни командири, на които Путин явно много разчита в момента, защитиха решението за отстъпление. Това е особено знаков момент, защото сега Пригожин и Кадиров защитават главнокомандващия руската армия в Украйна генерал Сергей Суровикин, след като при сходни обстоятелства разбиха от критики и бяха оръжията (вероятно на Путин) за публичен натиск и превръщане в изкупителна жертва на генерал Александър Лапин за гръмкото руско поражение в Харковска област (Кадиров го нарече позор). Според официална информация, Лапин вече не е командващ на Централното военно окръжие в Русия – уж временно.

Руски пропагандатори: Путин напусна Херсон след лоши новини от Иран

Русия не е успяла да се договори с Иран за доставката на балистични ракети и дронове в количеството, необходимо й за решаване дори на м...

"Това не е победоносна стъпка, но е важно да не агонизираме, да не се бием в състояние на параноя, а да правим изводи и да работим върху грешките си. Суровикин трябва да спаси хиляди войници, които всъщност са обкръжени на вражеска територия, с напълно отрязани пътища за доставки. Решението, взето от Суровикин, не е лесно, но той постъпи като човек, който не се страхува от отговорност. Той го направи организирано, без страх. Изтеглянето на войските с минимални загуби е най-голямото постижение на Суровикин, то не прави чест на руското оръжие, а подчертава личните качества на командира", каза Пригожин. И не пропусна да започне кратко изявление с думите, че нито той, нито подопечната му ЧВК Вагнер са предали Херсон – още един знак как той се стреми да стане самостоятелен силен политически фактор в Русия, като остава въпросът единствено дали това се прави по идея на руския диктатор Владимир Путин или Готвача на Путин е решил да се възползва от ситуацията и в крайна сметка "да го сготви".

Кадиров също коментира, като започна с това как бил напълно съгласен с казаното от Пригожин: "Херсон е много труден район без възможност за стабилно редовно снабдяване с боеприпаси и формиране на силен, надежден тил. Защо това не беше направено от първите дни на спецоперацията? За "предаване" на Херсон не е нужно да се говори. Суровикин защитава войниците и заема по-изгодна стратегическа позиция - удобна, безопасна. Моите войници също докладваха, че е много трудно да се биеш в този район. Да, може да се запази, възможно е да се организира поне някаква доставка на боеприпаси, но цената ще бъде много човешки животи. Това не ни устройва. Затова смятам, че Суровикин действаше като истински генерал, без да се страхува от критика. Той е отговорен за хората. Той вижда по-добре. Благодаря ви, Сергей Владимирович, че се грижите за момчетата! Ще изпълним заповедта на Върховния главнокомандващ, няма да спрем да нанасяме удари по противника и няма да се уморим."

Ироничното е, че Кадиров публикува и поредно видеобяснение, в което, пъхтейки, отрича как украинците нанесоха много успешен удар точно по негови бойци, но при Лисичанск. Такъв удар имаше и при Волноваха.

Първи украински реакции за обявеното руско отстъпление от Херсон: Като говорят нещо, правят обратното

Поражение – тъжно, обидно, заплюване на руските патриоти

Зеленски: Врагът не прави подаръци, трябва да действаме внимателно (ВИДЕО)

"Има много радост днес в медиите и всички знаем защо. Но нашите емоции трябва да са овладени винаги по време на война". За това предупр...

"Поне през следващите два дни ще трябва да четем, слушаме и гледаме как предателите и изменниците Херсон са причина нищо да не може да се направи. Можа. Но не в последните дни и не по-късно от юни. А нищо не беше направено". Това е основното заключение на руския телеграм канал Greyzone, който е свързван директно с ЧВК Вагнер. Но критиката става още по-унищожителна в самото изявление – как щяло да е оправдание за отстъплението и, че НАТО дало военна помощ на Украйна, а НАТО всъщност дало много малко – 20 самолета, 150 танка, 200 БТР-а, 50 ракетни системи за залпов огън. "В същото време на нас дронове ни доставя Иран, артилерийски снаряди – Северна Корея. Изглежда, че страни, които са били под санкции от десетилетия, където индексът на човешко развитие не е най-висок, изведнъж помагат на втората армия в света", гласи друго показателно заключение.

Интересното е, че в Greyzone има и друга публикация, в която директно се признава, че украинците са постигнали победата си по отношение на Херсон заради HIMARS и неспособността на руската армия да извади американските оръжия от играта.

Друг популярен руски военен канал в Телеграм – "Рибар", също е на вълна критики. Според негова позиция, руското отстъпление от Херсон е "тъжно и обидно", а за руснаците е поражение, не нещо друго. "Рибар" очаква и поражението да бъде обяснено с алюзии от "Великата отечествена война" – един вид тогава първоначално СССР губи, но следва обрат. А за капак предупреждава, че руското външно министерство два дни говори за преговори с Киев и че ако сега Русия подпише мир с Украйна, това ще е "заплюване на най-ярките руски патриоти".

Най-сериозното руско военно поражение от 1991 година насам – това са първите думи в коментар, публикуван в телеграм канала на друг руски военен пропагандист, Борис Рожин. И предупреждение, защото Херсон беше единственият голям областен украински град, превзет от руснаците за 8,5 месеца война в Украйна: "При липсата на обозрим успех с окупацията на големи населени места и идването на зимата, поредица от военни неуспехи ще натрупат много по-сериозно вътрешно недоволство от санкциите (на Запада)".

"Скоро ще чуете много оправдания и приказки, че така ще стане по-добре. Няма да стане", предупреждава и телеграм канала "Военен осведомител". В анализа там се чакат мрачни времена и за руската окупация в Крим: "В случай, че врагът премине Днепър, северната част на Крим вече ще бъде под заплаха от удари, а при перспектива Украйна да получи нови средства от НАТО,  - и целият полуостров, летищата и базата на Руския черноморския флот".

Назначен от Кремъл управител на Херсон загина при мистериозни обстоятелства

Кирил Стремоусов - един от най-видните руски пропагандисти и зам.-ръководител на окупационната администрация в Херсонска област –...

Най-кратко, но може би и най-съдържателно е обобщението на руския телеграм канал "Записки на ветерана". "Знаем със сигурност – предаването на Херсон означава много голяма част от руския народ да престане да се интересува (и подкрепя) от войната и да не разбира каква е логиката да я водим. Руската армия е без победи твърде дълго, а "хохлите" (обидно наименование на украинците, използвано от руснаците - бел.ред.) си върнаха самочувствието и вярата, че ще победят. От това обстоятелство със сигурност ще се възползват нашите „западни приятели", които ще хвърлят всичките си усилия, за да разклатят ситуацията вътре в Русия".

С напускането на десния бряг на Днепър, контролираната от руската армия украинска територия ще бъде намалена с около 4900 квадратни километра. Това е почти половината от територията в Херсонска област, която беше окупирала от февруари насам. А британското разузнаване предупреждава, че изтеглянето на руснаците от Херсон ще продължи най-малко няколко дни, като те имат ограничен брой места, на които да прекосят Днепър и се очаква силен украински обстрел през цялото време, след като руската армия унищожи някои важни мостове в Херсонска област и минира редица важни точки в опит да забави украинското настъпление.

Оценка от САЩ: Русия е принудена да напусне Херсон заради действията на украинската армия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари