Оценки: Руснаците прибързано жертват много мобилизирани при Бахмут и в Донбас

5250
Оценки: Руснаците прибързано жертват много мобилизирани при Бахмут и в Донбас
Снимка: Getty images

Руското военно командване прибързано хвърли недостатъчно като брой и подготовка новомобилизирани в битките за Бахмут и Вухледар, като по този начин хаби свежи сили. Не е ясно и дали руската армия ще се бие за Херсон – тя изтегля определени свои части от Херсонска област, но това не може да бъде сигурен показател за съдбата на града. Това са двете основни заключения в дневния доклад за войната в Украйна на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Специално за развитието на военните действия в Донецка област, ISW обръща внимание на казаното от заместник-командващия на Генералния украински щаб генерал Олексий Хромов през вчерашния ден. Той коментира, че за последното денонощие руснаците са извършили 40 пехотни атаки срещу Бахмут, Авдеевка и западната част на Донецка област (Вухледар и Маринка) и при тях са убити 100 руски войници, а са ранени над 200, в това число и много ранени, които вече няма да са способни да участват във военните действия на фронта. За 3 ноември, украинската статистика сочи общо 840 убити руски войници на целия фронт. По данни на британското разузнаване, през октомври руснаците са губели по 40 бронирани военни машини на ден, т.е. еквивалентът на оборудване за батальон. Украинското разузнаване добавя, че заради това руската армия вади от резерва техника, която не е поддържана както трябва и отделно има договорка с Беларус за доставка на 100 танка. Хромов посочи, че основна руска цел освен Бахмут е Соледар, а според твърдения в руски телеграм канали непосредствената цел на руснаците е да изтикат украинските сили зад река Бахмутска в самия Бахмут.

Руски телеграм канали също признават (ТУК, ТУК и ТУК), че настъплението към Вухледар, през село Павловка, за което в последните дни така се вълнуваха, е почнало да става много бавно. Руският телеграм канал "Рибар" твърди, че украинците вкарват резервни сили при Павловка и удържат руския натиск, а при Новомихайловка, освен че руснаците са спрени по украински данни, по информация на "Рибар" е имало украинска контраатака – уж блокирана от руснаците. При Водяне руснаците също не могат да пробият, за да подобрят шансовете си за успешна атака на Вухледар и Маринка, но има непотвърдени руски твърдения, че сили на т.нар. ДНР са влезли в Маринка и водят бой улица по улица. От украинска страна има съобщение, че всички цивилни от Маринка са евакуирани. Руснаците се оплакват и, че украинците стрелят с HIMARS по Горловка, по химическия завод "Стирол", но от кадрите не може категорично да се каже с какво е извършен обстрелът.

ОЩЕ: Украинците казват, че убиват по 100 руснаци на ден при Бахмут и Авдеевка

В Херсонска област, според сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, има докладвани случаи на отвличания на цивилни, както и в Луганска област. Освен това, в окупираните от руската армия части на Херсонска област се наблюдавал засилен трафик с камиони и автобуси, извозващи "откраднато имущество", казват украинците. От Берислав се изнасяло оборудване от промишлени предприятия, а в село Тополивка са разположени около 300 руски войници и военна техника – в местната детска градина и училище, добавят от украинския щаб.

Що се отнася до военните действия в Херсонска област, украинците по традиция мълчат, но и руските източници са лаконични. Например в "Рибар" споменават само украински обстрели по пристанищна структува в Херсон и по цели в Нова Каховка, като редица украински източници публикуваха снимки от щетите до Антоновския мост – изглежда е уцелен руски военен плавателен съд. Украинското командване "Юг" докладва и за успешен артилерийски удар по руска военна техника в Чернобаевка, само на 1 километър от Херсон. "Юг" съобщава за извършени общо 160 артилерийски обстрела по руски цели през последните 24 часа. По украински данни, в Николаевска област са унищожени четири руски военни склада и са убити поне 60 руски войници след точни обстрели. Генерал Хромов посочи, че руснаците засилват използването на ВВС за удари, вероятно защото компенсират заради изтеглени руски военни отвъд река Днепър.

В Мелитопол, Запорожка област, украинците удариха сграа на фабриката "Рефма". По техни данни, тя е използвана за квартира от командири на руски части. Украинците казват, че при удара са унищожени и 80 единици военна техника.

В Луганска и Харовска области руските данни са, че украинците натискат в Ягодно и действат с дронове за разузнаване и удари по цялата линия Сватово – Кремена. Битка, за която потвърждават и двете страни, е имало при Новоселовка, на 14 километра северозападно от Сватово. Руснаците твърдят, че са спрели украинците там и че успешно са извършили обстрел по украински части, готвещи се за атака на Кремена от запад, от село Ямполовка. Руското военно министерство твърди и, че успешно са отблъснати атаки към Кремена от други посоки – от Макеевка, Красная Поповка, Плошчанка, което обаче подсказва, че инициативата е при украинците и те атакуват. Генерал Громов заяви, че успешно е пресечен опит за руска контраатака при Макеевка.

Друга интересна новина е противоречивата информация за съдбата на генерал Александър Лапин, за който се твърдеше, че командва руските сили именно в Харковска и Луганска област и официално е командир на Централното военно окръжие в Руската федерация. Според информация  в "Комерсант", който цитира пресслужбата на военното окръжие, генерал Лапин ще бъде временно заменен от генерал-майор Александър Линков начело на самото окръжие, но руското военно министерство официално мълчи по въпроса.

Тази сутрин кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че заради претоварване на ел. мрежата 450 000 домакинства в Киев засега остават без ток.

ОЩЕ: Лека-полека липсата на пари почва да удря Путин и фантазиите му за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа