Ще има ли преврат в Молдова?

4093
Ще има ли преврат в Молдова?
Снимка: Pixabay

В Молдова зрее поредният преврат, пише руският вестник “Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус. 

Президентът на Република Молдова (РМ) Игор Додон заяви, че опозицията дестабилизира ситуацията с цел преврат. С това той обяснява спирането от Конституционния съд (КС) на закона за руския кредит за Република Молдова, както и блокирането от редица депутати на Закона за подпомагане на населението от този заем. В същото време един от лидерите на опозицията, бившият министър-председател Мая Санду, обсъди с лидера на Европейската народна партия Доналд Туск възможността да ЕС да помогне на Молдова, като Санду се държи като политик, представляващ властите на Република Молдова.

Консул на Украйна в Молдова е заподозрян в изнасилване

Консулът на Украйна в град Белци (Молдова) временно е отстранен от изпълнението на задълженията си заради проверка по сигнал на за прес...

В Молдова споровете за руския заем от 200 милиона евро, споразумение по което наскоро беше подписано от представители на две държави в Москва, не престават. Парламентът на Република Молдова ратифицира съответния закон, но Конституционният съд го отмени. Опозицията подкрепи действията на Конституционния съд, като разглежда руския заем като опит на Руската федерация да засили влиянието си върху Молдова. Но ако се има предвид, че правителството е възнамерявало да използва парите от този заем за изплащане на пенсии и заплати, тогава исканията на опозицията да откаже руската помощ и следващите стъпки на Конституционния съвет, може да се отдадат на предстоящите президентски избори и желанието да се попречи на Игор Додон да ги спечели. Сметките са прости: ако населението престане да получава пенсии и заплати, то няма да гласува втори път за държавния глава, който е разрешил всичко това.

Опозицията не крие факта, че се стреми да свали сегашното правителство преди всичко, защото управляващата Партия на социалистите и нейният неформален лидер Игор Додон подкрепят развитието на връзки с Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и Русия.

Председателят на Партията на достойнството и справедливостта (ПАС) Мая Санду проведе разговор по телефона с Доналд Туск, по време на който беше обсъдена подкрепата за Молдова от Европейския съюз по време на кризисната ситуация във връзка с коронавируса. След като постигне финансова помощ от ЕС на фона на отмяната на заема от Руската федерация, опозицията ще покаже на хората, кой реално им помага в трудни времена - това е същността на преговорите. Но общият извод е следният: между опозицията и управляващата коалиция се води борба за правото пръв и единствен да получи кредит. Който има парите в ръцете си, може да се надява на победа на изборите - президентски и парламентарни: те могат да се проведат едновременно. Това поне не беше изключено от президента Игор Додон.

Не напразно Санду отбеляза в социалните мрежи, че „информира събеседника си (Доналд Туск. -„ НГ “) за трудната ситуация, с която се сблъскват много молдовски граждани и икономически субекти.“

Според Санду, ЕС ще подкрепи Молдова в рамките на проекти, които представляват пряка помощ за медицински институции, малки и средни предприятия, регионите, тоест „чрез механизми, които не могат да бъдат подложени на политическа манипулация от властите“. Лидерът на ПАС отбеляза, че Туск я е уверил, че, както е било договорено по-рано, той ще посети Молдова възможно най-скоро.

Никой не иска Молдова да се превърне в европейската Венецуела

Европа вече има своя собствена Венецуела: най-бедната или втората най-бедна нация, в зависимост от това как броите, има две правителств...

На предупреждението на президента, че гражданите може да останат без пенсии и заплати, Мая Санду реагира по следния начин: „Игор Додон ни заплашва, че правителството му вече няма да плаща пенсии и заплати. Ако правителството не може да осигури функционирането на страната, нека незабавно си тръгне. “

Изданието припомня , че президентът Игор Додон преди това е заявил, че ако Конституционният съд не одобри Законз за договор за заем с Руската федерация за 200 милиона евро, то от 1 май пенсиите и заплатите няма да се изплащат.

Молдовските политици и експерти имат различни мнения за случващото се в страната.

Журналистът Дмитрий Чубашенко каза в ефир: „Когато кажат, че правителството на Мая Санду ще се справи по-добре, аз не вярвам в това. Сегашното правителство е малко или повече по-компетентно. Те имат опит. " Чубашенко каза, че при Мая Санду, когато тя беше министър-председател, политиката е била: "Западът и Европа ще ни помогнат, ще напишем още едно писмо и те ще ни дадат още един заем."

Лидерът на Социалдемократическата партия на Молдова Виктор Шелин каза за НГ: „В Молдова е започнала хибридна война в навечерието на президентските избори и става ясно, че САЩ и ЕС възнамеряват да не губят своето влияние в Молдова и да изтласкат Руската федерация от вътрешната политика на Молдова. Молдова беше шокирана от две събития - решението за преизбиране на председателя на Конституционния съд с гласовете на четирима съдии (от петима. - „НГ”) и решението на Конституционния съд да спре юридическата сила на решението на парламента да ратифицира руския заем за Молдова в размер на 200 милиона евро. На президента на Република Молдова Игор Додон стана ясно, че той не държи всичко под контрол. В момента е много важно как управляващата коалиция ще реагира на събитията. За съжаление принципът на „меката сила“, който беше обявен от президента на Руската федерация, не работи в Молдова; обществеността възприема помощта на Руската федерация като помощ към президента на Република Молдова, за да го преизберат за втори мандат. Разбира се, подобно мислене се формира от неправителствени организации и медии, които се финансират открито от САЩ и ЕС. Нека ви припомня, че примерът с откритостта на Дмитрий Козак при формирането на коалиция между Партията на социалистите и Европейското звено на ACUM (юни 2019 г. - НГ) беше много приет положително поради прозрачността на процеса. Но когато през март тази година беше сформирана коалиция между Партията на социалистите и Демократическата партия, молдовското общество не беше подготвено за предстоящите промени в политическия живот на страната и възприе новия политически съюз като „чудовищна сделка” на Кремъл. Целият положителен заряд от 2019 г. по отношение на Кремъл беше зачеркнат през 2020 г. Според мен решението е в коридорите на руската дипломация, където трябва да има светлина, към която всички ние да се насочим - Русия, управляващите партии и опозицията на Молдова. "

Двувластието в Молдова се задълбочава

Президентът на Молдова Игор Додон отмени декрета, с който се разпуска местното народно събрание, с което засили противопоставянето межд...

Сергей Манастирли, директор на центъра за анализ, изследвания и прогнози „Балкан-Център“, изрази позицията си: „Считам, че договорът за заем предлага много добри условия за Молдова. Не виждам причина за интриги от страна на опозицията. Дори бих казал, че 2% лихва за заем е символична цифра. Това е много малко, като се има предвид, че може да не го върнем. А опозицията говори за геополитически риск, посочи някакви опасности. Къде в споразумението тези критици видяха частни дългове? Този аргумент е напълно изключен. " Въпреки това анализаторът смята, че „Молдова най-вероятно ще откаже заема“, съобщава enews.md.

В същото време Манастирли се надява, че „този факт няма да повлияе много на молдовско-руските отношения: има надежда за прагматичния Дмитрий Козак“.

Междувременно президентът Игор Додон каза: „Тези, които сега организират това шоу, ще бъде по-добре да върнат откраднатия милиард и ние можем да управляваме без пари от Русия и МВФ. Върнете милиарда и ние ще направим без заеми. " Държавният глава твърди, че тези, които твърдят днес, че ще оспорят пред Конституционния съд законите, които предвиждат допълнителни мерки в подкрепа на населението и бизнес средата, трябва да поемат икономическите, социални и политически рискове от това. "Хората могат да бъдат лишени от всичко заради опозиционните депутати, участвали в кражбата на един милиард", каза Додон.

Президентът каза още, че опозицията се опитва да спре законите за изменение на бюджета, за да превземе държавните институции. Той смята, че олигархът Владимир Плахотнюк, обявен за издирване, може да стои зад това.

Игор Додон отбеляза, че искането за възможно отмяна на Закона за промени в държавния бюджет, както и пакета от икономически мерки, може да бъде подаден в Конституционния съд в понеделник. „Вече чух изявления, че президентът и правителството трябва да подадат оставка, тоест те просто искат да дестабилизират ситуацията в страната“, добави президентът на Молдова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари