Тръмпоманията в Русия отслабва

1538
Тръмпоманията в Русия отслабва
Снимка: Getty Images/Guliver

Първоначално депутатите от Държавната дума в Русия вдигаха тостове с шампанско, за да отпразнуват „нашия човек в Белия дом“. И преди всичко имаше оптимизъм: усещане сред руснаците, че след години на обтегнати отношения между Кремъл и администрацията на Барак Обама, мандатът на Доналд Тръмп ще сложи началото на нова ера за руско-американските отношения с обещанието на Тръмп да „сключи сделки“ с Владимир Путин.

Да, след последния месец на смесени сигнали от Белия дом, за Русия стана все по-ясно, че отношенията между Москва и Вашингтон се нуждаят от работа. Таблоидът „Московский комсомолец“ беше сред първите, които осъзнаха това. „Напълно ясно е, че Тръмп няма политическите ресурси да преобърне американската политика по отношение на Русия“, написа журналистът Михаил Ростовски. „Ние трябва да се дистанцираме от фалшивите илюзии. Колкото по-бързо това се случи, толкова по-добре“, подчерта Ростовски.

Обещанията на кандидат-президента срещу политиките на президента

Съмненията у руснаците са предизвикани също така от разликата между обещанията на Тръмп от предизборната кампания и политиките на Тръмп, след като встъпи в длъжност. Кандидатът Тръмп многократно изразяваше подкрепа за важни за Москва въпроси, като Украйна, НАТО и Сирия. Той предлагаше облекчаване на санкциите на Запада, наложени на Русия заради действията в Украйна.

През последните няколко седмици обаче високопоставени служители в администрацията на Тръмп – от вицепрезидента до държавния секретар и министъра на отбраната, както и посланика на САЩ в ООН – бързо отхвърлиха възможността за поврат в отношенията с Москва.

Освобождаването на съветника по национална сигурност Майкъл Флин, който беше приеман в Москва като симпатизант на Русия, беше причината за нови притеснения. Оттогава противопоставянето на администрацията срещу облекчаването на санкциите се засили.

Говорителят на Държавната дума и ключов съветник на президента на Русия Вячеслав Володин беше сред онези, които директно заявиха своето недоволство. „Човек трябва да започне с изпълняването на обещанията от своята кампания“, подчерта Володин, допълвайки, че американците са подкрепили Тръмп отчасти заради желанието му да подобри руско-американските отношения.

Същите канали, различни новини

След месеци на подробно отразяване на американските избори от държавните медии в Русия, сега е трудно да се открият новини за президента Тръмп. Според Кремъл причината за промяната в тона е простият факт, че руснаците са се изморили да слушат за историята Тръмп.

Но някои не са толкова сигурни

„Според тона на руските медии, не беше възможно да се разбере: дали Доналд Тръмп е бил избран за държавен глава на Русия или Владимир Путин е спечелил изборите за американски президент“, написа либералният руски политик Лев Склосбърг.

Но „се оказа, че Тръмп е президент на САЩ“, продължава политикът, подчертавайки, че американската администрация е заела позиция срещу анексирането на Крим от Русия.

„Както се случва с децата и тийнейджърите, от любов до омраза се стига с една крачка“, допълни Склосбърг.

Според политическия анализатор Екатерина Шулман обаче тази промяна е била умишлена. Руските медии са станали „прекалено очаровани“ от историята на Тръмп, измествайки Путин от неговото първо място в медийното отразяване. „Това не можеше да продължи“, обяснява Шулман. „Може да има само една звезда в нашия славянски свят“, изтъкна експертът.

Разследвания навсякъде

И в Москва, и във Вашингтон се провеждат разследвания относно предполагаеми връзки между кампанията на Тръмп и служите на Кремъл. ФБР, Конгреса и независимите медии проверяват руските връзки на Тръмп с голям интерес.

Всъщност президентът Тръмп по време на първата си пресконференция по-рано този месец показа, че осъзнава потенциалните ограничения, които тези връзки могат да представляват за разведряването на отношенията с Москва.

„Вероятно Путин предполага, че няма да може да сключи сделка с мен, защото не е политически популярно за мен да постигна споразумение“, отбеляза Тръмп.

„Не знам дали ще сключим сделка. Не знам. Може да го направим. Може да не го направим“, допълни американският държавен глава.

Тръмп заяви, че обвиненията срещу него в расизъм „са чиста политика“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не приема лично обвиненията срещу него, че е расист, а ги смята за „чиста политика&ldqu...

Кремъл е спокоен?

Въпреки това не всички в Москва са готови да зачеркнат възможността за подобряване на отношенията с Белия дом. Сергей Марков, прокремълски политически анализатор, настоява, че Тръмп се нуждае от повече време.

„Ние разбираме, че Тръмп не е готов да се заеме с външната политика“, написа Марков на страницата си във „Фейсбук“. „Времето за подобряване на връзките с Русия ще настъпи само след като Тръмп е силен във вътрешната политика“, посочи специалистът.

И относно паниката в Кремъл? Не се страхувайте, подчертава Марков: „Те имат железни нерви. Невротиците не остават там задълго“.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари