Откриха какво предизвиква страстта към кокаина

16894
Откриха какво предизвиква страстта към кокаина

Учените откриха необикновен белтък, който произвежда един от типовете имунни клетки в човешкия мозък и неговото потискане може да освободи човека от влечението към кокаина. Това обявиха нарколози в статия, публикувана в списание Nature Communications.

„Откритието е интересно поради това, че днес нямаме никакви начини за борба с кокаиновата зависимост, освен психотерапията. На пазара вече има лекарства, които потискат действието на фермента G-CSF и ние можем бързо да ги приспособим за борба с кокаина, когато разберем как точно действа този белтък“, заявява Дрю Киръли (Drew Kiraly) от Института за изучаване на мозъка „Фридман“ в Ню Йорк, САЩ.

Неочаквана вреда от солта

Не е тайна, че прекомерната употреба на сол вреди сериозно на оранизма. Последните изследвания в тази насока, обаче показват, че вредит...

Редовната употреба на кокаин предизвиква най-силната психическа зависимост и довежда организма до изтощение, което нерядко завършва с летален изход. Отсъствието на изразени признаци на физиологическа зависимост силно затруднява лечението на кокаиновата наркомания, допълва БГНЕС.

През последните години нарколозите и молекулярните биолози нееднократно се опитваха да създадат различни препарати и дори вируси, потискащи кокаиновата зависимост или „насъскващи“ имунната система срещу молекулите на наркотика. В момента нито един от тях не е официално одобрен от надзорните органи и повечето от тях са изпитвани само върху опитни животни. Едва преди две години започнаха първите клинични изпитания на едно от тези вещества.

Всички тези проблеми, както отбелязва Киръли, са свързани с едно обикновено нещо – учените до този момент не знаеха как точно кокаинът изменя работата на центъра на удоволствието и другите зони в мозъка и кои сигнални вещества и рецептори на нервните клетки отговарят за разчитането на неговите молекули.

Американските нарколози успяха да дадат отговор на този въпрос като обърнаха внимание върху една обща черта на всички кокаинови наркомани – тяхната имунна система работи по по-различен начин отколкото при хората, които не употребяват кокаин. Това ги навело на мисълта, че психологическата зависимост може да бъде свързана не толкова с изменението в работата на мозъка, но и с организма като цяло.

Уникални астрономически явления през 2018 година

Великото противостоене между Марс и Земята, когато двете съседни планети ще се приближат до минимално разстояние, пълно лунно затъмнени...

Те проверили тази идея като сравнили образци от кръвта, извлечена от тялото на мишки, част от които страдали от кокаинова зависимост, с тази на други, които никога не са били доближавани до това вещество. Оказало се, че всички наркозависими мишки имали една обща черта – в кръвта им се съдържал необичайно много белтък G-CSF.

Този пептид, както отбелязват нарколозите, се изработва не от невроните на мозъка, а от макрофагите и другите компоненти на имунитета. Той изпълнява две различни роли – стимулира костния мозък и го заставя да изработва гранулоцити, друг тип имунни средства, както и да защитава невроните от последствията от инсултите и исхемичната болест на сърцето. Последното, както предполагат Киръли и нейните колеги, може да е свързано непосредствено с развитието на зависимостта.

Като открили тази особеност учените проверили какво ще се случи, ако се въведат големи количества G-CSF в предната кора и в прилежащото ядро, двата главни „центъра на кокаиновата зависимост“ в главите на мишките и на хората. Както показал експериментът подобна „терапия“ накарала мишките да употребяват още повече наркотик, което потвърждава, че блокирането на този фермент може да помогне на хората да се откажат от кокаина.

От друга страна, когато учените вкарали в мозъка им антитела, неутрализиращи молекулата G-CSF, мишките започнали да употребяват забележимо по-малко наркотик, което също може да означава, че блокирането на този фермент може да помогне на хората да се откажат от наркотика. За тази цел трябва учените да намерят начин да доставят антителата срещу C-CSF в кората и прилежащото ядро, което засега може да се прави само с помощта на директно инжектиране в мозъка.

Зодиите, които ги очаква прекрасна седмица

Отново е понеделник и за мнозина това е началото на поредната досадна седмица на работа, задачи, крайни срокове и задължения. За други...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно