Да навършиш 100 г. в условия на извънредно положение (СНИМКИ)

3877
Да навършиш 100 г. в условия на извънредно положение (СНИМКИ)
Снимка: Йорданка Ковачева

Столетницата Йордана Пейчева от Асеновград посрещна 100-годишния си юбилей в условията на извънредно положение. Тя е третият човек в асеновградска община, достигнал достолепната възраст от 100 г. през 2020 г. Баба Йордана е родена на 11.04.1920 г. Днес, тя разсъждава абсолютно адекватно и продължава да прекопава двора, да си пазарува, да готви и дори да си почиства дома, казва нейната внучка, която носи името й. Столетницата има голямо семейство - двама сина (на 68 г. и 73 г.), 2 внучки, 4 правнука и една пра-правнучка. Всички живеят щастливо в една обща къща в Асеновград.

Плевенският кмет поздрави столетницата Веса Шипковенска за рождения й ден

Плевенският кмет Георг Спартански гостува на своята съгражданка Веса Шипковенска, която навърши 100 години на 14 януари. Градоначалникъ...

Йордана Пейчева е родом от смолянското село Полковник Серафимово, където днес се намират други нейни близки. С тях не може да се срещне на рождения си ден заради въведеното извънредно положение. Още след като е завършила основното си образование тя е започнала да работи - помагала е на семейството си, което се е изхранвало със земеделие и животновъдство. Родителите й не са имали материално богатство, живели са бедно в планинското село. Но сърцата на всички в семейството са били богати от сплотеността и загрижеността им един за друг.

Баба Йордана е имала още 6 сестри и един брат. Част тях също са доживели до 90 - 94-годишна възраст. По-късно тя е работила в завод за дърводобив и след това, като готвач в туристическо дружество. Със съпруга си, който е асеновградчанин, се запознали в село Бачково и заедно пристигнали да живеят в Асеновград. Семейният им живот продължил повече от 40 щастливи години. Близките на Йордана Пейчева я определят като скромен и работлив човек със силен дух.

Баба Тодора от Ивайловград стана столетница

Тодора Зафирова от Ивайловград отбеляза днес 100 – годишен юбилей в компанията на семейство и приятели. Заобиколена от своите де...

Внучка й, която носи нейното име, разказва, че в началото, когато бе обявено извънредното положение у нас преди месец, баба Йордана се е противопоставяла на спазването на мерките. Но сега вече се е примирила и е разбрала, че за нейно добро е по-добре да стои у дома. Там тя е обгрижвана от всичките й най-близки хора, а с правнуците и с най-малката пра-правнучка се разбирали прекрасно. "Гордост е да носиш името на столетник. Уважение е това, че родителите ми са решили да я "подновят". А ние с нея понякога се разбираме, друг път - не чак толкова, както във всяко нормално семейство", каза емоционално внучка й Йорданка Ковачева.

Любимото занимание на столетницата от Асеновград сега е да чете вестници. Хапчета приема, но не много на брой и съвсем в умерено количество. Никак не обича да посещава лекари. Хапва си, каквото й е сладко, без да се ограничава. Пийва и по малко бира или ракийка. Точно на рождения й ден тя получи парти изненада от близките си хора, които бяха подготвили торта с надпис "Честито 100летие", цветя и други подаръци. От община Асеновград баба Йордана получи плакет с името си и парична сума. Столетницата е останала приятно изненадана от този факт, че други хора знаят за възрастта й и са изпратили подарък в знак на уважение. По повод личния, а и вече настъпващите великденски празници баба Йордана Пейчева си пожела най-вече здраве и сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com