Иран готви атака срещу Саудитска Арабия, предупредиха от САЩ и Рияд

1857
Иран готви атака срещу Саудитска Арабия, предупредиха от САЩ и Рияд
Снимка: Getty Images

Американски и саудитски официални лица предупредиха за предстояща иранска атака срещу Саудитска Арабия, а вероятно и срещу Ербил (столицата на Иракски Кюрдистан), съобщи „Уолстрийт Джърнъл“, позовавайки се на свои източници от Вашингтон и Рияд.

Тези твърдения са в унисон с прогнозата на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) и на Американския предприемачески институт, които писаха, че Техеран може да атакува американски, израелски или саудитски цели. Причината – обвиненията на иранския режим, че тези държави подклаждат масовите протести срещу властта в Ислямската република, а също и че са отговорни за терористичната атака в шиитски храм в Шираз. Припомняме, че тя отне живота на най-малко 15 души.

В Иран силите за сигурност стрелят по протестиращи

Иранските сили за сигурност са стреляли с оръжие и са пуснали сълзотворен газ срещу протестиращите в Сакез, родния град на Махса Амини,...

Режимът може да атакува Саудитска Арабия от Йемен, Ирак или от самия Иран. Иранската революционна гвардия (КСИР) отдавна снабдява движението на хутите в Йемен с модерни безпилотни самолети и ракетни системи за извършване на нападения в Саудитска Арабия. Изтичането на примирието, постигнато с посредничеството на ООН, относно гражданската война в Йемен на 2 октомври отново дава възможност на хутите да извършват атаки в държавите от Персийския залив, отбелязват от ISW.

Освен това, от май 2019 г. КСИР все по-често инструктира иракските си милиции да извършват нападения с дронове в Саудитска Арабия. През септември 2019 г. гвардията нападна с безпилотни апарати и ракети завода за преработка на суров петрол "Abqaiq" в страната, което временно намали наполовина производството на саудитски петрол.

И Associated Press съобщи за потенциална атака на Иран срещу Саудитска Арабия. В тяхната информация се посочва, че от Рияд са обменили разузнавателна информация с американски служители, според която е възможно Техеран да се подготвя за непосредствено нападение срещу кралството. Това твърдят пред агенцията три длъжностни лица от САЩ.

„Разтревожени сме заради заплахата и чрез военни и разузнавателни канали сме в непрестанен контакт със Саудитска Арабия“, се съобщава в изявление Националният съвет по сигурността във Вашингтон. „Няма да се колебаем да действаме в защита на интересите и партньорите ни в региона".

Саудитска Арабия и постоянното представителство на Иран в ООН не са коментирали засега тази информация. Един от американските служители заявява, че става дума за сериозна заплаха за „скорошно нападение" - или дори атака "в рамките на 48 часа“.

Саудитска Арабия е обменила разузнавателна информация с американски служители, според която е възможно Иран извършва подготовка за непосредствена атака срещу кралството, съобщиха вчера три длъжностни лица от САЩ, цитирани от Асошиейтед прес.
„Разтревожени сме заради заплахата и чрез военни и разузнавателни канали сме в непрестанен контакт със Саудитска Арабия“, съобщи в изявление Националният съвет по сигурността. „Няма да се колебаем да действаме в защита на интересите и партньорите ни в региона.“
Саудитска Арабия и постоянното представителство на Иран в ООН не са коментирали засега тази информация. Един от американските служители заяви, че става дума за сериозна заплаха за „скорошно нападение или такова в рамките на 48 часа“е обменила разузнавателна информация с американски служители, според която е възможно Иран извършва подготовка за непосредствена атака срещу кралството, съобщиха вчера три длъжностни лица от САЩ, цитирани от Асошиейтед прес.

"Смърт за диктатора" край гроба на Махса Амини: В Иран отбелязаха 40 дни от смъртта ѝ (ВИДЕО)

Стотици ирански граждани се събраха на гроба на Махса Амини, за да отбележат 40 дни от смъртта на 22-годишната кюрдка, която постави на...

Такива нападения на иранския режим биха могли да застрашат американските военнослужещи в Близкия изток. В миналото ирански официални лица са обвинявали САЩ, че си сътрудничат с израелски и кюрдски агенти в Иракски Кюрдистан, за да подкопаят стабилността на режима. Техеран би могъл да използва своите безпилотни самолети и ракетни сили или свои пълномощници, за да атакува позиции в Иракски Кюрдистан, за които обвинява САЩ и Израел, че използват за улесняване на тайни дейности срещу Ислямската република. Сред тях са международното летище в Ербил и военновъздушната база "Ал Харир", коментират експертите от ISW и Американския предприемачески институт.

В анализа се посочва, че иранците имат по-голяма свобода да атакуват вражески цели в Ирак, откакто приключи процесът на формиране на иракското правителство. Новоодобреният министър-председател Мохамед Шиа ал Судани е приятелски настроен към Иран политик, който вероятно ще позволи на Революционната гвардия и нейните пълномощници да разширят икономическото, политическото и силовото си влияние в цял Ирак много повече, отколкото неговия предшественик.

Междувременно продължават масовите протести срещу режима на върховния лидер Али Хаменей – поне 30 демонстрации се проведоха на 1 ноември в 15 ирански града, разположени в 11 провинции. Антиправителственото издание Iran International съобщава, че на 31 октомври властите са върнали около 150 свои пълномощници от Багдад в Машхад, за да подкрепят агресивното потушаване на протестите. Сред тях са членове на Kataib Hezbollah - една от най-лоялните и добре оборудвани ирански милиции в Ирак.

На 31 октомври Министерството на разузнаването и сигурността съобщи за арест на шестима съучастници на стрелеца, нападнал светилището в Шираз. Властта определи лицата като част от "терористичния екип" на нападателя. По-късно министърът на разузнаването и сигурността Есмаил Хатиб обяви ареста и на седми човек.

ОЩЕ: Oткриха труп в колесника на самолет на "Луфтханза", пристигнал от Техеран във Франкфурт

Високо напрежение: Петролна война между САЩ и Саудитска Арабия

Последното нещо, от което световните финансови пазари се нуждаят в момента, е повече проблеми в допълнение към агресивното повишаване н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com