Иран заплаши с атака по обекти на САЩ заради смъртоносна атака с 15 жертви

4272
Иран заплаши с атака по обекти на САЩ заради смъртоносна атака с 15 жертви
Снимка: Getty Images

Иран може да атакува американски, израелски или саудитски обекти във връзка със смъртоносната атака в светилище в южния град Шираз от тази седмица. За инцидента с 15 жертви (според данни на иранските медии) отговорност пое Ислямска държава, но режимът в Техеран прехвърля отговорността върху вражеските външни сили. Това е изводът в ежедневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Твърдението на експертите е базирано на изявленията на президента Ебраим Раиси, на върховния лидер Али Хаменей, на командира на Иранската революционна гвардия Хосейн Салами и на други официални лица. Според тях атаката, както и масовите протести в страната, са част от общи усилия на САЩ, Израел и Саудитска Арабия за „дестабилизиране“ на Ислямската република.

В Иран силите за сигурност стрелят по протестиращи

Иранските сили за сигурност са стреляли с оръжие и са пуснали сълзотворен газ срещу протестиращите в Сакез, родния град на Махса Амини,...

Инцидентът в Шираз стана по-рано през седмицата, когато въоръжен нападател прекъсна вечерната молитва в шиитски храм и уби най-малко 15 души. Други 19 са били ранени. Мъжът, който е на около 30 г., беше задържан от полицията. Според информационна агенция Fars, която е свързана с Иранската революционна гвардия, нападателят е афганистанец. Медията пише, че той е 23-годишен и се казва Хамид Бадакшан. Ислямска държава в Хорасан преди няколко дни изрази подкрепа към протестите срещу иранския режим.

Междувременно командващият Генералния щаб на иранската армия Мохамад Багхери и президентът Раиси твърдят, че именно демонстрациите са направили възможна атаката в Шираз. „Намерението на врага е да наруши прогреса на страната, а тези бунтове постилат пътя за терористични атаки“, заяви Раиси, цитиран от „Ал Джазира“. Хосейн Салами от Революционната гвардия каза, че „огънят на отмъщението за иранците ще ги застигне и ще ги накаже за техните срамни дела“.

Върховният лидер Али Хаменей призова за обединение след атаката в Шираз и каза, че тези, които стоят зад нея, „със сигурност ще бъдат наказани“. "Всички ние сме длъжни да се справим с врага и неговите агенти предатели. Органите за сигурност, съдебната власт, активистите и народът трябва да се обединят срещу незачитането на живота, сигурността и светостта на хората", заяви Хаменей в изявление, прочетено по държавната телевизия.

Всичко това показва, че режимът се готви да наложи още по-големи репресии срещу протестиращите, коментират експертите от ISW. Според тях демонстрантите ще са по-внимателни кога протестират и как се подготвят за това. Протестната активност на 28 октомври обаче вероятно ще се усили в Захедан, намиращ се в провинция Систан и Балучестан. Причината е, че ще бъдат отбелязани 4 седмици от бруталното потушаване на демонстрациите там на 30 септември.

"Смърт за диктатора" край гроба на Махса Амини: В Иран отбелязаха 40 дни от смъртта ѝ (ВИДЕО)

Стотици ирански граждани се събраха на гроба на Махса Амини, за да отбележат 40 дни от смъртта на 22-годишната кюрдка, която постави на...

Вчера се проведоха протести в най-малко 23 града, разположени в 12 провинции. Поне 100 души се събраха във Вейсиян, провинция Лорестан, за да почетат паметта на Ника Шакарами. Те отбелязаха 40 дни от смъртта ѝ. Твърди се, че 16-годишното момиче е било убито от силите на режима, след като изчезна след един от протестите през септември. Властите отричат – твърдят, че Ника е починала, след като е била хвърлена от строяща се сграда, вероятно от работници.

ОЩЕ: "Внезапно починали ученички": десетки убити деца в Иран?

Междувременно излезе информация за броя на убитите членове на силите за сигурност по време на демонстрациите. Към 27 октомври те са общо 36, сред тях има членове на Революционната гвардия.

Координационният съвет за Ислямска пропаганда призова за ответни протести в подкрепа на режима на 28 октомври, които да осъдят ролята на САЩ и Израел в гражданските демонстрации.

В същото време братовчед на убитата 22-годишна кюрдка Махса Амини, чиято смърт подпали протестите, заяви, че семейството на жената е било поставено под домашен арест. Ирфан Муртазаи разкри това пред „Ал Арабия“.

В Иран ликвидираха висши военни, отговаряли за доставката на дронове в Русия

В Иран бяха убити двама офицери от Иранската революционна гвардия, които са отговаряли за изпращането на дронове на Руската федерация. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия