Може ли да има примирие между Турция и кюрдските формирования в Сирия?

4113
Може ли да има примирие между Турция и кюрдските формирования в Сирия?
Снимка: Getty Images / Guliver

Пред висши американски пратеници Турция изключи примирие и преговори с кюрдските формирования в Сирия и заплаши да отговори на американските икономически санкции.

Сирийски правителствени войски заедно с руски части са влезли в Кобане, съобщава сирийската обсерватория за човешки права. Анкара определи като "неприемливо" оставането на кюрдски сили под руско знаме в Манбидж - град, очертан като цел на турската операция.

Президентът Ердоган ще посети Русия на 22-ри октомври. Турската офанзива в Сирия не е проблем на САЩ, заяви Доналд Тръмп и определи Кюрдската работническа партия ПКК като "вероятно" по-голяма заплаха от "Ислямска държава".

Вчера пък Иран, Русия и Турция, които подкрепят противникови страни във войната в Сирия, се договориха да координират усилията си за намаляване на напрежението в страната, където конфликтът навлезе в десетата си година, съобщава "Франс прес".

Трите страни "повториха своята решимост да засилят тристранната координация", се казва в съвместното изявление, публикувано в края на видеоконференцията между техните ръководители.

Турция атакува по въздух кюрдски бази в Северен Ирак

Турските военни късно снощи нанесоха въздушни удари по "забранените бази" на кюрдските бунтовници в Северен Ирак, съобщи министерството...

Декларацията също така "подчерта категоричния им ангажимент към суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост" на Сирия. Преговорите бяха първите от септември насам в така наречения формат "Астана", преговори между трите основни чуждестранни сили в конфликта в Сирия.

Иран и Русия са лоялни поддръжници на президента Башар Асад, докато Турция призовава за свалянето на режима му и подкрепи опозиционни въоръжени групировки. Видеоконференцията се проведе в момент, когато отношенията между Русия и Турция са напрегнати не само заради Сирия, но и заради Либия, друг военен театър, в който Москва и Анкара подкрепят противникови бойци.

Ала иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, чиято страна председателстваше онлайн срещата, определи разговорите като "конструктивни". Трите страни са се "договорили да продължат координацията... съсредоточавайки се върху намаляването на напрежението, политическия процес и хуманитарната помощ", написа Зариф в профила си в Twitter. Президентът на Иран Хасан Рохани е казал по време на видеоконференцията, че "Ислямската република смята, че единственото решение на сирийската криза е политическо, а не военно".

"Продължаваме да подкрепяме междусирийския диалог и подчертаваме решимостта си да се борим с тероризма на ДАЕШ ("Ислямска държава"), "Ал Кайда" и други свързани с тях групировки", отбеляза иранският държавен глава. "Подчертавам, че борбата срещу тероризма ще продължи, докато не бъде напълно изкоренен в Сирия и региона като цяло", настоя Рохани.

Три атентата разтърсиха пазар в населения с кюрди сирийски град Камишли

Три едновременни атентата разтърсиха пазар в град Камишли, с преобладаващо кюрдско население в североизточната част на Сирия, съобщава ...

Путин също изрази подобни опасения. Той каза, че целта на видеоконференцията била да се анализира ситуацията и да се постигне разбирателство за стъпки, "за да се гарантира дългосрочната нормализация в Сирия". "Преди всичко това е въпрос на продължаване на борбата срещу международния тероризъм", изтъкна руският държавен глава.

"Най-напрегнатата ситуация все още се наблюдава в териториите извън контрола на сирийската армия, особено в зоната за деескалация в Идлиб и в Североизточна Сирия", допълни Путин.

"Необходимо е активно да помагаме за развитието на приобщаващ междусирийски диалог", каза още руският държавен глава.

 

Идлиб се контролира от джихадистки и бунтовнически групировки, като някои от тях са подкрепяни от Турция, която разположи сили в няколко военни поста в сирийската провинция като част от споразумението през 2018 г. с Русия.

Ердоган заплаши да "прочисти" Сирия от кюрдите

Турция ще изчисти Североизточна Сирия от кюрдските формирования "Сили за защита на народа" (СЗН), ако те не изведат бойците си в опреде...

Путин също така заклейми като "нелегитимни" новите американски санкции срещу Сирия. Той подчерта "отрицателното въздействие на санкциите, наложени срещу Сирия, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН".

Законът в САЩ, който влезе в сила в средата на юни, наказва съгласно американското законодателство всяка компания, която работи с Асад. Санкциите на САЩ бламираха усилията за възстановяване на опустошената от войната страна.

"Въпреки призива на генералния секретар на ООН за смекчаване на натиска на санкциите при условията на пандемия, Вашингтон като Брюксел реши да удължи санкциите срещу Сирия", коментира Путин по време на конференцията. "Освен това бяха приети нови санкции, които вероятно са насочени към икономическото задушаване на Сирия", допълни руският президент.

От своя страна Ердоган е посочил, че "основните приоритети на Турция са да запази политическото единство и териториалната цялост на Сирия, да възстанови мира там и да намери трайно политическо решение на конфликта". "Ще продължим да правим всичко възможно, за да възстановим мира и сигурността в съседната си Сирия възможно най-скоро", уверил турският президент.

Освен Идлиб Турция също така контролира участък от територията по протежение на границата си в съседната провинция Алепо след серия от военни офанзиви от 2016 г. насам

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com