Мъск предложи "решение" и на конфликта между Китай и Тайван

2544
Мъск предложи "решение" и на конфликта между Китай и Тайван
Снимка: Getty Images

Няколко дни след като Илон Мъск ядоса украинските власти - включително президента Володимир Зеленски - с "решение" за мир между Русия и Украйна, милиардерът се намеси и в друг международен конфликт. В интервю за Financial Times той заяви, че Тайван трябва да стане административна област на Китай.

Според него правителствата в Пекин и Тайпе могат да стигнат до „разумно и приемливо“ споразумение. В резултат на изказването му китайският посланик в САЩ поздрави Мъск, но тайванският му колега каза, че свободата „не се продава“.

Мъск отвърна на Зеленски след драмата в Twitter: Все още подкрепям Украйна

Американският милиардер Илон Мъск отвърна на въпроса на украинския президент Володимир Зеленски: „Кой Илон Мъск харесвате повече?...

Тайван е демократично управляван остров, който се отцепва от континентален Китай още в средата на миналия век. Пекин обаче настоява, че това е негова територия, като през последните месеци засилва агресивните си действия в Тайванския проток.

Думите на Мъск идват в контекста на успехите на компанията му за електрически автомобили Tesla в Китай, където тя отбеляза месечен рекорд по продажби – 83 135 коли през септември. „Моето предложение би било да се създаде специална административна зона за Тайван, което е приемливо, но може би не всеки ще бъде доволен“, заяви милиардерът в интервюто, публикувано в петък. „Възможно е да постигнат споразумение, което е по-снизходително от това за Хонконг“.

Кин Ганг – китайският посланик в САЩ, сподели интервюто в профила си в Twitter и заяви, че „мирното обединение“ и моделът „една държава, две системи“, използван в Хонконг, били основните принципи на Китай за решаване на тайванския въпрос. "При условие че суверенитетът, сигурността и интересите за развитие на Китай са гарантирани, след обединението Тайван ще се радва на висока степен на автономия - като специален административен район - и на обширно пространство за развитие", добави той.

Акционерите в Twitter одобриха сделката с Мъск - ще го принудят чрез съд да купи компанията

Акционерите в Twitter гласуваха за одобряване на сделката с Илон Мъск, който преди време предложи закупуване на компанията за 44 млрд. ...

В отговор на това Хсиао Би-хим, фактическият посланик на Тайван във Вашингтон, заяви в Twitter: "Тайван продава много продукти, но нашата свобода и демокрация не се продават“.

"Всяко трайно предложение за нашето бъдеще трябва да бъде определено по мирен начин, без принуда и при зачитане на демократичните желания на тайванския народ", добави тя.

На 3 октомври Мъск публикува анкета в профила си в Twitter, в който предложи мирно споразумение между Русия и Украйна, включващо повторение на фалшивите референдуми в 4-те анексирани области, но този път под наблюдението на ООН. „Русия напуска, ако това е волята на хората“, обяви Мъск, но заяви, че Крим трябва да остане руски, да се осигури водоснабдяването за полуострова и Украйна да остане неутрална по въпроса.

След като разгневи редица украински официални лица, Мъск пусна и втора анкета с възможни отговори „да“ или „не“: „Волята на хората, които живеят в Донбас и Крим, трябва да реши дали те да са част от Русия, или от Украйна“. В отговор на това президентът Володимир Зеленски пусна своя анкета с въпрос кой Мъск се харесва повече на хората – този, който подкрепя Москва, или този, който е на страната на Киев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия