Пет китайски ракети паднаха в изключителната икономическа зона на Япония

3405
Пет китайски ракети паднаха в изключителната икономическа зона на Япония
Снимка: Getty Images

Японският министър на отбраната Нобуо Киши обяви, че пет китайски балистични ракети са се приземили в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Япония. Правителството в Токио е подало официална жалба до китайските власти, съобщи "Ройтерс".

Японският министър на отбраната Нобуо Киши заяви в четвъртък, че пет китайски балистични ракети са се приземили в изключителната икономическа зона на Япония (ИИЗ), като правителството е подало официална жалба до китайските власти, предаде Ройтерс.
По-рано днес Китай отмени среща с японския външен министър Йошимаса Хаяши след изявление на групата Г-7 относно китайските военни учения около Тайван, в които се отбеляза, че "няма оправдание" за тях. Вчера Групата на седемте изрази своята загриженост относно ученията на Китай с бойни стрелби, отбелязвайки, че "няма оправдание да се използва едно посещение като претекст за агресивна военна дейност в Тайванския проток".
Китайците започнаха да провеждат военни учения тази сутрин след оспорваното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, което доведе до увеличаване на напрежението между Китай и Съединените щати.Японският министър на отбраната Нобуо Киши обяви, че пет китайски балистични ракети са се приземили в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Япония. Правителството в Токио е подало официална жалба до китайските власти, съобщи "Ройтерс".

По-рано днес Китай отмени среща с японския външен министър Йошимаса Хаяши след изявление на групата Г-7 относно китайските военни учения около Тайван, в което се отбелязва, че "няма оправдание" за тях. Вчера Групата на седемте изрази загриженост относно ученията на Пекин с бойни стрелби, отбелязвайки, че "няма оправдание да се използва едно посещение (б.а. - на Нанси Пелоси) като претекст за агресивна военна дейност в Тайванския проток".

Начало на китайските учения: Стрелба към Тайван, 10 кораба нарушиха границата (ВИДЕО)

Китай започна мащабните учения с бойна стрелба около Тайван ден след спорната визита в Тайпе на председателя на Камарата на представите...

Китайците започнаха да провеждат военни учения тази сутрин след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван вчера. То доведе до увеличаване на напрежението между Пекин и Вашингтон, тъй като Комунистическата партия го смята за признаване на независимостта на острова. Китай все още смята, че Тайван е негова територия въпреки отделянето от средата на миналия век.

От 1895 до 1945 г. Тайван е под властта на Япония, като след капитулацията на страната във Втората световна война е върнат на Република Китай. След победата на комунистите в третата гражданска война в Китай (1946-1949 г.) остров Тайван остава единствената територия под контрола на Република Китай – т.е. не е част от териториите на комунистите в континенталната част.

Токио реагира остро на ученията на Китай, включващи балистични ракети, още в сряда, тъй като Япония има острови край Тайван. Началникът на кабинета на правителството Хироказу Мацуно заяви, че действията на Пекин представляват заплаха за сигурността на страната му. Една от шестте зони, определени от Китай за морските учения, се намира край остров Йонагуни, който е част от префектура Окинава и е само на 110 км от брега на Тайван.

Същата тази китайска зона за учения се намира в близост до контролираните от Япония острови Сенкаку - скалиста необитаема верига, известна в Китай като Дяоя, върху която Пекин претендира за суверенитет.

"По-специално, във водите близо до Япония е създадена зона за обучение и ако Китай проведе учения с бойна стрелба в такава зона, това може да засегне сигурността на Япония и нейния народ", каза Мацуно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com