Начало на китайските учения: Стрелба към Тайван, 10 кораба нарушиха границата (ВИДЕО)

6639
Начало на китайските учения: Стрелба към Тайван, 10 кораба нарушиха границата (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Китай започна мащабните учения с бойна стрелба около Тайван ден след спорната визита в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Този ход на Вашингтон за Пекин представлява подкрепа от Щатите за независимостта на демократичния остров, който Комунистическата власт смята за своя територия.

Военните учения, които ескалираха напрежението още при обявяването им, започнаха в 12 ч. местно време в четвъртък. Те се провеждат в шест зони в морето около Тайван. Три от тях са в северната част на острова, а останалите – на юг. В половината от зоните обаче Китай влиза в териториалните води на самоуправляващата се страна (на 20 км от острова), което Министерството на отбраната в Тайпе определи като нарушение на конвенциите на ООН. Според властите в Тайван това е ефективна блокада на острова по въздух и море.

Най-стряскащото е, че китайската армия вече изстреля няколко балистични ракети по време на ученията.

Около 10 китайски бойни кораба са пресекли за кратко мислената линия в Тайванския проток, която отделя Китай от Тайван, преди да бъдат върнати обратно след предупреждения на тайванския флот. Това се е случило в четвъртък сутринта, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на свой източник от Тайпе. Тайванската армия е разположила ракетни системи за проследяване на активността на Китайските военновъздушни сили в близост до линията, а военноморските кораби остават наблизо, за да следят активността на китайския флот.

Продължителна, кървава и много скъпа: ще избухне ли война между Китай и Тайван?

Напрежението между Пекин и Вашингтон се покачва все повече, след като председателката на Камарата на представителите в американския Кон...

Появиха се и кадри, които показват китайски военни хеликоптери, прелитащи над остров Пинтан преди началото на ученията. Това е една от най-близките точки на Китай до Тайван.

Тайванските военни твърдят, че Китай използва безпрецедентните учения, за да се опита да промени статуквото. "Не се стремим към ескалация, но не отстъпваме, когато става въпрос за сигурността и суверенитета", заяви Министерството на отбраната в Twitter. В отделно изявление ведомството съобщи, че ще "поддържа принципа за подготовка за война, без да се търси война", и ще избягва да предизвиква спорове.

В четвъртък Външното министерство също призова световната общност да помоли Китай да спре военната си дейност.

В същото време Източното военно командване на Китайската народноосвободителна армия (НОАК) съобщи, че около 13:00 ч. местно време в четвъртък е извършило прецизни удари с далечен обстрел по определени райони в източната част на Тайванския проток. Ударите, които са част от планираните учения, са постигнали "очакваните резултати", се казва в съобщението.

Япония реагира остро срещу Китай заради военните учения край Тайван (ВИДЕО)

Япония реагира остро срещу Китай след обявените от Пекин учения с бойна стрелба в Тайванския проток. Те ще започнат в четвъртък като от...

Пекин потвърждава, че ученията ще включват стрелба на големи разстояния и заявява, че кораби, самолети и хеликоптери не могат да влизат в 6-те зони. Ученията ще продължат до неделя.

По-рано днес, на фона на напрежението около Тайван, външният министър на Китай Ван И подчерта усилията на страната си за укрепване на връзките с държавите от Югоизточна Азия на среща с висши дипломати от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Пном Пен, столицата на Камбоджа. Associated Press съобщава, че във встъпителната си реч Ван не е споменал директно ситуацията в Тайван, а вместо това е подчертал как Китай и страните от АСЕАН са засилили сътрудничеството си през последните години.

"Ние опазихме оазиса на мира в условията на сътресения в международната ситуация в областта на сигурността", е казал Ван И.

ОЩЕ: Ще удържи ли Тайван атака от Китай: 4 възможни сценария

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com