Принуда за война, отказ за почести на загиналите. Неудобни факти за Кадиров

16190
Принуда за война, отказ за почести на загиналите. Неудобни факти за Кадиров
Снимка: стопкадър / ЧГТРК "Грозный" / YouTube

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров говори преди дни пред руски студенти и ученици в ефира на маратона „Нови хоризонти“. Той говори за чеченските „доброволци“ в Украйна и предложи „обединяване“ около президента Владимир Путин. В речта на Кадиров много факти бяха изопачени или умишлено премълчани, посочват експерти, интервюирани от „Кавказ.Реалии“.

Четиридесетминутната реч е забележителна с това, че в нея чеченският лидер за първи път посочи броя на въоръжените части от републиката, участващи във войната на Русия срещу Украйна.

"Днес имаме около 3000 наши момчета там. Имам практика на война – в началото имахме грешки, имаше малки пропуски, но сега вървим 100% по план", каза Кадиров.

"Всеки мюсюлманин" трябва да участва в окупацията на териториите на Украйна, смята ръководителят на Чечения. Той заяви за „дълг“ да се отиде на война „дори и да няма заповед“. "Слава на Всевишния, че има заповед. Вие видяхте как нашите момчета воюват с усмивки на лицата", каза регионалният ръководител.

Коментирайки тази реч, правозащитникът Абубакар Янгулбаев посочва опити за скриване на неудобни факти. Той смята, че Кадиров така и не е отговорил на основните въпроси за участието на чеченците във войната на Русия срещу Украйна.

„Речта на Кадиров беше популистка и фактически неграмотна. Там се крият много неудобни факти и се набляга на емоциите. След предаването все още имах въпроси: колко чеченци са загинали? Кой е бил ранен? Кой е попаднал в плен? Кой е болен или дезертирал? Какви преференции се дават на семействата?", изброява правозащитникът.

На въпрос за отношението на руските власти към своите войници Янгулбаев отговаря: „Днес те настояват младежите да защитават президента, но утре отказват да погребват хората с почести, крият имената им, а ранените пътуват с метро, събирайки стотинки.“

Втори ешелон от тик-ток войски

В речта си Рамзан Кадиров обяви уж за желание на обикновените жители на Чечения на „доброволни начала“ да воюват срещу Украйна. Той похвали бойните способности на частите от републиката – по думите му те „могат да победят и без помощта на руски войски“. „Имаме десетки хиляди доброволци“, добави той.

От фронтовата линия се появяват все повече свидетелства, доказващи обратното. Така няколко части от 70-и гвардейски мотострелкови полк на 42-ра мотострелкова дивизия от град Шали в Чечения отказаха да участват във войната в Украйна и поискаха да бъдат върнати в Русия. Командването се опитва да скрие фактите за неподчинение на войниците, се казва в изявление на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Тези, които открито заявяват исканията си, са изпращани от командирите в най-опасните райони на бойните действия, а служители на ФСБ се внедряват в частите, за да идентифицират особено активните инициатори за завръщане в Русия, твърдят в спецслужбата. Невъзможно е да се проверят данните на страните в условията на военни действия.

Със съпротивата на украинския народ не се справят не само кадировците, които са наричани „тик-ток войски“ заради любовта си към инсценирани видеоклипове, но и руската армия като цяло, казва проф. Михаил Савва, член на групата за документиране на военни престъпления в Украйна.

"Сега се наблюдава много вяло напредване на руските войски. Някъде те се придвижват дълбоко в украинска територия, някъде се оттеглят. Тоест това не е настъпление, а по-скоро позиционна война. Трудно е да се каже какво се случва с кадировците – дали седят в окопите, или във втория ешелон, което за тях е по-обичайно“, казва той.

Изявленията на Кадиров за "десетки хиляди" чеченци, желаещи да отидат в Украйна, също се опровергават от правозащитници. Асоциацията "Вайфонд" заяви за увеличение на броя на молбите от жители на Чечения, които се опитват да намерят начини да избегнат изпращането на война. Миналата седмица се появили съобщения за масови задържания в републиката – жителите са заплашвани с наказателни дела, ако откажат да отидат "доброволно" във войната срещу съседната страна.

Опозиционното движение 1ADAT съобщи за стотици хора, отвлечени от различни региони на Чечения. Лидерът на движението Ибрахим Янгулбаев разказва, че в един от нелегалните затвори са задържани 100 местни жители, а в друг – 30. Имената на двама отвлечени – Ислам Хайтаев и Минкаил Хануев – са оповестени публично в канала  му в Telegram.

Сред онези, които се опитват да избегнат изпращането на война, има и хора с увреждания.

Никому неизвестният Кадиров

В речта си пред ученици и студенти Рамзан Кадиров посочи, че съжалява за неизползваната „възможност“ за нанасяне на удари срещу командирите на чеченската съпротива през 90-те години. „Ако през 1996-1998 г. бях мислил така както днес и знаех ситуацията, щях да унищожа Басаев*, Хатаб** и другите – тогава имах възможност. И втора военна кампания нямаше да се състои. Моята голяма грешка е в това, че не ми достигна ум и визия за това“, каза ръководителят на Чечения.

Богдан Чеченски, ръководител на информационната служба на доброволческия батальон "Шейх Мансур", воюващ на страната на Украйна, твърди, че Кадиров през 90-те години на миналия век не е имал нито влиянието, нито ресурсите да нанесе удари срещу някой от полевите командири.

"Воюваме с Русия вече 400 години". Как чеченци се бият на страната на Украйна

„Полуграмотният недорасъл Кадиров не беше познат на никого, той беше известен само като син на молла Ахмат Кадиров. По време на първата руско-чеченска война той няколко пъти попада в обективите на чуждестранни журналисти, посещавайки села с бойци със своя баща. Това е цялата му военна дейност", казва Чеченски пред „Кавказ.Реалии“.

В речта си Кадиров каза още, че „освобождението“ на Украйна би се случило много по-бързо, „ако президентът не беше дал заповед да се запазят максимално населението и градовете“. Кадировци и бойци от Националната гвардия са причастни към кланетата в Буча, съобщи Reuters.

В речта си на маратона „Нови хоризонти“ Рамзан Кадиров нарече руския президент Владимир Путин човек, който "е пример за всичко". Въпреки това по време на цялата реч той многократно използва Владимир Путин като универсален отговор.

В Чечения се водят разговори със студенти и ученици за войната в Украйна. В областите на републиката масово се събират учещи, изнасят се лекции в държавни институции и проповеди в джамии, по улиците се разпространяват специални издания на вестници, а по местните телевизионни канали се излъчват дълги пропагандистки програми. В същото време аргументите в много случаи се основават на отдавна опровергани данни, отбелязва „Кавказ.Реалии“.

В момента кадировците са започнали да патрулират в Мариупол и околностите му и възпрепятстват хората да напуснат града, съобщава съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко.

„Патрулите обхващат предимно черни пътища, водещи към обхода на Мангуш и Николски към Бердянск и Запорожие“, пише той. Андрюшченко каза, че на 22 май близо до село Демяновка такъв патрул е задържал кола с хора, която е пътувала към Бердянск.

"Хората били съблечени, прибягваха до физическо насилие. Но след това бяха върнати към Мариупол. В същото време шофьорът и пътниците имаха удостоверения за филтрация, но нямаха пропуск", казва Андрюшченко.

*Шамил Салманович Басаев, известен още като Абдаллах Шамил Абу-Идрис, е чеченски полеви командир, бунтовник, сепаратист, политик и смятан за терорист. Един от лидерите на въоръжената борба за отцепването на непризнатата Чеченска република Ичкерия от Руската федерация и боевете в Чечения през 1991-2006 г. (до смъртта си). Председател на правителството (1 януари - 3 юли 1998 г.) и вицепрезидент (27 юни - 10 юли 2006 г.) в изгнание на Чеченска република Ичкерия (ЧРИ). 2-ри амир (командващ) на Кавказкия фронт (10 март - 10 юли 2006 г.). Има звание армейски генерал на ЧРИ (посмъртно удостоен със званието генералисимус на ЧРИ). Той организира редица резонансни терористични актове на територията на Руската федерация. Бил е включен в списъците на терористите на ООН, Държавния департамент на САЩ и Европейския съюз. В Русия е бил официално посочен като терорист № 1. По информация на ФСБ Басаев е ликвидиран на 10 юли 2006 г след взрив а съпровождащ го камион с оръжие и боеприпаси.

**Амир ибн ал-Хатаб (истинско име - Самер Салех ал-Сувейлем; (14.04.1969 – 20.03.2002) – арабски наемник, полеви командир, родом от Саудитска Арабия, един от лидерите на въоръжените формирования на самопровъзгласилата се Чеченска република Ичкерия на територията на Руската федерация през 1995-2002 г., привърженик на създаването на ислямска държава в Чечения. Смятан за терорист. Той проповядва идеите на салафизма и религиозната свещена война ("джихад"), с чието практическо въплъщение се занимава и преди Чечения, участвайки във военни действия на страната на ислямистите в Афганистан (1987-1992) и Таджикистан (1993). Представители на руската ФСБ официално обявяват „окончателното“ ликвидиране на Хатаб на 25 април 2002 г. в резултат на „агентурно-бойна операция“. (Справка - рускоезична Уикипедия)

ВИЖТЕ ОЩЕ: Близки на Кадиров, изпратени на война, се завърнаха в Чечения

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Вече е потвърдено: Израел ликвидира човек №3 в "Хамас"

Блинкен: За първи път 100% от хората в Газа изпитват остра хранителна несигурност

Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...