"Воюваме с Русия вече 400 години". Как чеченци се бият на страната на Украйна

8204
"Воюваме с Русия вече 400 години". Как чеченци се бият на страната на Украйна
Снимка: стопкадър / BBС

От началото на войната в Украйна Рамзан Кадиров активно говори за своите „братя“, които участват в битките. Но има чеченци, които сега се бият срещу руската армия. Чеченският ръководител Рамзан Кадиров ги нарича „шайтани, говорещи чеченски“.

Много чеченци, които сега воюват срещу Русия, са правили това още в Чечения, пише руската служба на ВВС. След Втората чеченска война те емигрират в Украйна и през 2014 г. сформират два доброволчески батальона, които се отправят в районите на Луганск и Донецк.

„Има много причини за това, но накратко: ние воюваме с руснаците вече 400 години“, казва Муслим Чеберлоевски, командир на доброволческия батальон „Шейх Мансур“.

Сега чеченците воюват не само като доброволци, но и като част от въоръжените сили на Украйна. Например членовете на щурмовия отряд „Сумасшедшая стая“ („Лудото стадо“).

„Аз съм обикновен човек – казва Кузбек Каразов, командир на отряда. – Отдавна съм в Украйна. Причината беше руската окупация на Чечня. Преди войната, а и сега, аз се явявам украински бизнесмен. Но за съжаление така се получи, че се наложи да отложим мирните си дела, да вземем оръжие и да отстояваме свободата на Украйна.“

В същото време чеченците са критикувани от по-религиозни сънародници, които смятат, че мюсюлмани не трябва да се сражават за християнска държава.

"Украйна даде убежище на огромен брой мюсюлмани от Русия. Дори от гледна точка на исляма [войната на страната на Украйна] може да се счита за напълно правилна война. Война, която е позволена", казва Денис Соколов, социален антрополог и експерт по Северен Кавказ.

Що е то „шайтан“?

Обявявайки началото на войната в Украйна на 24 февруари 2022 г., Путин заяви за нейна цел „демилитаризацията“ и „денацификацията“ на страната. Чеченският лидер Рамзан Кадиров добави нов термин към тези понятия и обяви „дешайтанизация“.

Смята се, че „шайтан“ мюсюлманите наричат дявола, или зъл дух, враждебен на Аллах и хората. Смята се, че тази дума идва от древносемитския "гайтан", което се превежда като "противник". Думата "шайтани" се споменава като синоним на думата "дяволи".

По-рано Рамзан Кадиров наричаше „шайтани“ украинските военни. „Борим се с бандити, нацисти, азовци и шайтани“, цитира го Lenta.ru.

Наскоро ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че е готов да плати един милион долара за информация за местонахождението на "батальоните на шейх Мансур и Дудаев", които участват в инвазията в Украйна.

„Обявявам един милион долара (има меценат, който е готов да дари) на този, който може да каже къде се намира този т.нар. Шейх-Мансуровски и Дудаевски батальон“, обяви Кадиров. По думите му тези хора трябва или да бъдат унищожени, или да коленичат и да поискат прошка от народа си.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кадиров: Започваме втория етап - специална военна операция в цяла Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа