Близки на Кадиров, изпратени на война, се завърнаха в Чечения

20343
Близки на Кадиров, изпратени на война, се завърнаха в Чечения
Снимка: Getty Images

В Чечения, в навечерието на празнуването на края на месеца Рамадан, са били забелязани роднини и близки на ръководителя на републиката Рамзан Кадиров, за които се твърди, че малко преди това са били изпратени да се бият в Украйна като част от руската армия.

Експерти наричат такова кратко „военно пътуване“ очаквано и показателно. Изпращането на представители на рода на Кадиров на война е просто опит да се преструват, че те заедно със сънародниците си подлагат своя живот на опасност, пише изданието "Кавказ.Реалии".

Критиците на Рамзан Кадиров поискаха той да изпрати роднините си на война почти веднага след началото на инвазията в Украйна. Те дори предложиха политикът сам да отиде в зоната на военни действия, за да потвърди големите думи и заплахи срещу украинските военни и власти.

Броят на упреците срещу Кадиров само нарасна след обявената в Чечения кампания за „джихадизация“ на войната в Украйна – тогава мюфтия, имами и кадии от регионите на републиката един след друг нарекоха инвазията в съседната страна „свещена война по пътя на Всемогъщия и религията".

С призив към Кадиров да изпрати свои роднини на войната, се обърна и пленен от „Азов“ предполагаем военнослужещ от Чечения, чието име не се посочва.

"Кадиров Рамзан, не убивай хора. По-добре прати племенника си, сина си. Изпрати роднините си, нека те да воюват. На други не е нужно казваш, другите също искат да живеят", казва той в публикувано видео (в условия на война е почти невъзможно да се провери дали видеото е било записано под натиск).

Ръководителят на Чечения отговори на критиките само месец след началото на инвазията - на 26 март той заяви, че почти всички мъже от рода Кадирови от 18 до 45 години водят в Украйна борба с "бандеровците, националистите и шайтаните" в Украйна. В същото време той посочи имената само на двама роднини - Халид и Мехди Кадиров, които уж се намират "директно на линията на съприкосновение".

Халид Кадиров е изпратен на война като част от отряд на така наречените доброволци на републиката. Във видеозапис от това събитие роднината на главата на Чечения управлява една от колите в колона и твърди, че военните „ще унищожат напълно всички бандеровци и екстремисти“. Видеото е украсено с динамични кадри и музика, а бойците демонстрират бойна готовност.

Но на запис заснет от друг ъгъл, се чува плачът на изпращащите колоната жени. Една от тях казва, че никой е нямало да бъде изпратен на война, ако „цяла Чечения се изправи“.

Според опозиционерите във войната са принудени да участват не само служители на републиканските силови структури, но и преследвани от тях, както и роднини на критиците на Кадиров.

Халид Кадиров не пробвал дълго в ролята на „доброволец“ - на 22 април той бил забелязан в центъра на Грозни на петъчна молитва в джамия в двора на резиденцията на ръководителя на републиката. Видеото оттам е публикувано в Telegram канала на Кадиров и показано от местния държавен телевизионен канал.

"Според мен всичко е логично. Задачата е изпълнена - тик-ток клиповете са заснети. Е, роднините на Кадиров не трябва да умират там. Има много други хора за това – нека те да умрат", иронизира в коментар за „Кавказ.Реалии“ чеченският опозиционен блогър Тумсо Абдурахманов.

С пълни боеприпаси – в тила

Непосредствено преди мюсюлманския празник Рамазан Байрам на 2 май в Чечения се завърнал и депутатът от Държавната дума Адам Делимханов. Той беше изпратен в Украйна през март да ръководи "мариуполското направление". Видео, в което той докладва на Кадиров за „свършената работа“, беше публикувано в YouTube канала на ЧГТРК „Грозни“ на 30 април - два дни преди празника.

В републиката се върнаха още седем командири на различни силови структури, включително Замид Чалаев, командир на полка на спецчастите „Ахмат Кадиров“.

Изследователят от „Фондция Рондели“ (Тбилиси), историкът, изучаващ военните действия в Украйна, Алеко Квахадзе, в интервю за „Кавказ.Реалии“, подчертава, че военните нямат право да напускат зоната на конфликта - това е само негласно предоставена възможност за командирите на части, свързани с Кадиров. Това е още едно доказателство за привилегированото положение на кадировците и неподдаването им на контрол от руското законодателство.

"Военнослужещите от други военни части на Руската федерация нямат право да напускат територията на военните действия в Украйна. Освен това не може да се говори за посещение на каквито и да било празници. Това ограничение важи и за военнослужещи от редовната армия от републиките на Север Кавказ, Поволжието или друг регион, където се изповядва ислямът. Такова нещо е позволено само на хората на Кадиров“, казва Квахадзе.

На практика всички командни части от Чечения също пренебрегват ограниченията за използване на телефони и социални медии в зоната на военни действия, твърди той.

Опасната сила

В края на март Кадиров публикува запис от срещата си в Мариупол с руски военни и представители на сепаратистките републики в Донбас. Кадиров беше придружен от племенниците си Якуб Закриев, Хас-Магомед Кадиров, Идрис Черхигов, Абдул-Керим Едилов и 14-годишния си син Адам. „По волята на Всевишния тръгваме с цел да убиваме и унищожаваме врагове” – коментира той.

Всъщност не е възможно Кадиров да изпрати поне едно от изброените лица във военните действия, дори само защото те са високопоставени служители в Чечения. Закриев е министър на земеделието, Хас-Магомед Кадиров е кмет на Грозни, Черхигов е шеф на Държавната автомобилна инспекция, Единов е вицепремиер на чеченското правителство. Адам Кадиров е непълнолетен.

"Трудно е да се говори за процесите, които протичат в главите им. Виждаме, че Кадиров продължава да превзема Киев и Мариупол, легнал на дивана. Онзи ден успешно превзе Херсон, който вече два месеца е окупиран от Русия. Разбират ли, че са станали за смях? Не знам. Но все пак продължават да разсмиват този свят", коментира поредния запис Тумсо Абдурахманов.

Кавказоведът, ръководител на Асамблеята на народите на Кавказ Руслан Кутаев обръща внимание на фундаменталната разлика между роднините на Кадиров, които уж отиват на война, и „принудените“ чеченски доброволци, които се завръщат от войната, „не толкова покорни, както преди“.

„Доброволците са хора, които абсолютно не приемат режима на Кадиров, но поради обреченост или по материални причини трябва да участват там. Трябва да се разбира, че след като преминат през войната, като видят загиналите и ранените, те няма да се върнат у дома толкова покорни, както преди. Те ще имат свой характер - това са хора, които вече са стреляли. Фактът, че са се съгласили да отидат в Украйна, изобщо не означава, че подкрепят или насърчават интересите на властите", смята кавказкият специалист.

Бойци с опит във въоръжената съпротива по време на двете руско-чеченски войни са били убити или избягали, казва Кутаев. Сега младите хора, които не са запознати с оръжията, са пораснали и не представляват никаква опасност за режима.

„Днес, за да угодят на Кремъл, [в Украйна] се изпращат всички подред. Чеченските власти с ръцете си създават нов, доста агресивен и упорит слой от населението от преминали през войната хора, които вече няма да имат страх – това ще бъде самата сила, която ще играе много важна роля в предстоящите събития в Чеченската република и Кавказ“, обобщава Руслан Кутаев.

Завърналото се в републиката командване на частите на Кадиров докладва за успешно изпълнените задачи за окупация на украински територии. Алеко Квахадзе, позовавайки се на свои източници, напротив, нарича операцията на войските от Чечения провал.

„В рамките на т.нар. специална операция от първата фаза беше планирано за три дни да превземат Киев, а във втората фаза трябваше да обградят група украински военни в Донбас. Армията от етнически чеченци и руската армия като цяло не можа да изпълни нито една от тези задачи. Това говори, че от военна гледна точка тяхната мисия е била провал", подчерта събеседникът.

Още в първите седмици на войната стана известно, че хората на Кадиров не участват в битки на фронтовата линия, както това се твърди, а само сплашват местните жители, окупираха вече празни обекти и снимат инсценирани видеоклипове. За това чеченските части получиха прозвището „тик-ток войска“.

Заместник-министърът на вътрешните работи на Чечения Аслан Ирасханов, преди да изпрати друга група от така наречените доброволци в Украйна, ги призова да не се занимават с мародерство. Обръщайки се към бойците, Ирасханов казва: „Вашата цел е да освободите руския ни народ, нали? Следователно плячкосването не е в наш интерес, ще бъде грешно... и нашето ръководство ще се черви за нас“.

В края на април в Чечения беше открита селскостопанска техника западно производство на стойност няколко милиона евро, открадната в украинския град Мелитопол. По-късно стана известно, че кадировците не са могли да запалят машините поради дистанционно блокиране.

Ръководителят на Чечения по-рано заяви, че Университетът на специалните сили в Гудермес седмично "подготвя около 200 доброволци за изпращане", като подчерта, че това включва местни жители от други региони на Русия. На 8 май Кадиров вече говори за „хиляди доброволци“, които пристигат ежедневно от различни региони на Чечения, за да бъдат обучени и да участват в операцията за „денацификация“ на Украйна.

„Ежедневно пристигат хиляди доброволци“ от различни региони на нашата необятна страна, за да бъдат обучени и да участват в операцията за денацификация на Украйна", казва Рамзан Кадиров.

Основателят на изследователската група Conflict Intelligence Team Руслан Левиев в коментар за „Кавказ.Реалии“ отбелязва, че обучението в центъра на Гудермес трудно може да се нарече пълноценно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Лъже ли Кадиров, че нова група чеченци е тръгнала към Украйна? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари