Светът губи битката срещу диабета

48028
Светът губи битката срещу диабета
Снимка: Бгнес

Светът губи битката срещу диабета, след като броят на болните, които живеят със заболяването, е достигнал рекордните 382 милиона души тази година, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад, публикуван по случай днешния Световен ден за борба с диабета, предаде БТА.

Повечето хора страдат от диабет тип 2, свързан със затлъстяването и недостатъчната физическа активност. Епидемията се разпространява, тъй като все повече обитатели на развиващите се страни възприемат западния начин на живот.

Днес е Световния ден на диабета

На 14 ноември отбелязваме Световния ден на диабета, който се чества ежегодно от 1991 година насам под егидата на Световната здравна О...

Авторите на доклада от Международната диабетна федерация отчитат, че броят на болните от диабет се е увеличил до 382 милиона тази година в сравнение с миналогодишните 371 милиона.

Експертите прогнозират, че до 2035 г. случаите ще се увеличат с 55 процента до 592 милиона.

"Губим битката да предпазим хората от диабета и неговите животозастрашаващи усложнения", посочват от федерацията в шестото издание на "Атлас на диабета". Авторите отбелязват, че смъртните случаи от заболяването са 5,1 милиона годишно или един на всеки шест секунди.

При хората с диабет контролът на кръвната захар е нарушен, което може да доведе до редица опасни усложнения - увреждания на очите, бъбреците и сърцето. Ако не се лекува, заболяването може да завърши фатално.

"С всяка изминала година нещата се влошават. Наблюдаваме увеличаването на случаите на диабет по цял свят", казва епидемиологът Дейвид Уайтинг от Международната диабетна федерация.

Нараства броят на децата с диабет

Девет деца в тежко състояние заради започващ диабет, някои от тях - в кома, са приети само през октомври в Клиниката по ендокринология ...

Експертът изтъква необходимостта да бъдат взети спешни мерки за справяне с проблема, като стратегията включва промотирането на здравословни хранене и начин на живот сред всички обществени прослойки.

От федерацията отчитат, че годишните разходи за лечението на диабет възлизат на 548 милиарда долара, като очакват цифрата да се увеличи до 627 милиарда до 2035 г.

Тревога сред експертите будят около 175 милиона все още недиагностицирани случая на диабет. Това означава, че голям брой хора живеят със заболяването, без да имат представа за него, и са изложени на риск от усложнения. Повечето от тях са от страни с ниски и средни доходи и нямат достъп до качествено здравеопазване за разлика от населението на САЩ и Европа.

Най-голям диабетен товар носи Китай, където се очаква случаите на заболяването да се увеличат до 142,7 милиона до 2035 г. спрямо сегашните 98,4 милиона.

През годините фармацевтичните компании са разработили редица медикаменти, за да противодействат на диабета. За много пациенти обаче адекватното контролиране на болестта все още е проблем, което налага специалистите да продължат да търсят нови средства за подобряване на лечението.

Диабетът превзема Китай

Почти 12% от възрастното население в Китай са диабетици. Това е десетократно увеличение за последните 30 години и заболяването е на път...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com