Турция арестува 12 терористи, планирали взривове на националния празник

1180
Турция арестува 12 терористи, планирали взривове на националния празник
Снимка: Gettyimages

При изключителни мерки за сигурност преминава отбелязването на националния празник в Турция, арестувани са 12 души, планирали бомбени нападения по време на тържествата, предаде БГНЕС.

Екипите на сектора за борба с тероризма в турската столица проведоха тази сутрин операция по издирването на атентатори, за плановете на които са разполагали с предварителни разузнавателни данни. Едновременно са проверени 35 адреса, 6 от задържаните са установени членове на Ислямска държава, останалите 6 са кюрдски сепаратисти от ПКК, уточнява информационната агенция „Доган“.

Над 10 000 служители от силите за сигурността са ангажирани в опазването на реда и спокойствието в Анкара, градът е блокиран, централната част е оградена с бариери в радиус от 22 километра, скенери проверяват дори войската, участваща в официалните церемонии, кръжат полицейски хеликоптери, отбелязва във фоторепортажа си в.“Джумхуриет“. Тържествата по повод 93-та годишнина от установяването на републиката започнаха с поклонение в мемориалния комплекс на Кемал Ататюрк.

Турция готова да построи първата джамия в Естония

По време на посещението си в Естония турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му е готова да построи първата джамия...

„Героичната съпротива и волята отпреди 93 години, когато нацията ни обяви на целия свят победата си в освободителната борба, продължават и сега, а народният отпор срещу опита за преврат от 15 юли доказват това. Всички краища на Турция се вдигнаха на съпротива срещу опита на външни и вътрешни сили за посегателство спрямо нашата демокрация, независимост и законно правителство. Дадохме 246 жертви, 2 194 души бяха ранени, но тяхната кръв бе пролята в защита и опазване на демократичните ни ценности и постижения, имаме волята и енергията да постигнем целите си в програмата до 2023 година“, написа президентът Реджеп Ердоган в специалната книга за посещенията в музея на основателя на турската република.

В словото си пред участниците в тържеството лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу призова за всеобщи усилия за установяване на истинската демокрация в страната и се зарече, че ако за това са необходими жертви, той пръв би заплатил такава цена.

„Създателите на републиката ни завещаха три революции – установиха републиката, донесоха многопартийната система, Бюлент Еджевит донесе социалната демокрация. Сега сме длъжни да бъдем готови за четвъртата революция, с която ще реализираме истинската, стойностната демокрация и трябва да изберем този път. Републиката означава свобода, равнопоставеност между половете. НРП е партията, която гарантира правото на жените да избират и да бъдат избирани, а с това право на участие в избори през 1934 г. Турция изпревари дори Франция. Републиката означава и просвещение, и свобода на мисълта, словото и изразяването. По време на Османската империя до 1923 г. броят на лекарите е едва 54 души, една на 1 000 жени имаха ниво на грамотност. Ето това обяснява какво е представлявало османството. Онези, които благодарение на принципите на републиката оглавиха държавата и сега вървят срещу нея, те са предателите на републиката“, заяви Кълъчдароглу пред митинга.

Докато в официалните тържества участваха само избрани политици от властта и опозицията, гражданите на Анкара са възпрепятствани – всички пътища, водещи към мемориалния комплекс на Ататюрк са блокирани от бариери, общински камиони от сутринта са препречили улиците, забранено е движението на автомобили. В Туитър заваляха гневни съобщения за блокадата, заради която столицата изглежда като във военно време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com