Войната в Близкия изток: Пробив в Хан Юнис, израелските части обкръжиха дома на лидера на Хамас (ВИДЕО)

5809
Войната в Близкия изток: Пробив в Хан Юнис, израелските части обкръжиха дома на лидера на Хамас (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израелските сили са пробили отбранителните линии на Хамас в Хан Юнис в южната част на Газа. Там военните участват в ожесточена битка с бойци на радикалното движение от вторник, каза в сряда говорител на Израелските отбранителни сили.  

„През последните 48 часа четири дивизии се бият с висока интензивност срещу терористите. Нарушихме отбранителните линии на Джабалия, Шуджаия и района на Хан Юнис,” каза контраадмирал Даниел Хагари по време на ежедневната си пресконференция.  

Пробив в Хан Юнис

Още: И Г-7 поиска край на израелско-палестинския конфликт с две държави

Новината идва, след като израелската армия обяви, че е започнала нападения срещу "бастиони на Хамас" в центъра на Хан Юнис, който е вторият по големина град на територията.  

В рамките на няколко часа след като силите на Тел Авив обкръжиха града, „войниците пробиха отбранителните линии на бригадата Хан Юнис, обкръжиха я и за първи път започнаха да действат в сърцето на района“, казаха военните. Бригадата Хан Юнис е една от двете най-значими сили на Хамас, твърдят израелските военни.  

Лидерът на Хамас е обкръжен

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза по-рано в сряда, че силите на Израел са обкръжили къщата на лидера на Хамас в Газа Яхя Синвар. Според информацията, лидерът на групировката се е скрил „под земята“. Знае се, че Синвар произхожда от Хан Юнис, но не е ясно дали в момента се намира там.

„Нашата роля е да стигнем до Синвар и да го убием. Трябва да направим това възможно най-скоро“, заяви контраадмирал Даниел Хагари. Според него, обкръжаването на къщата на Синвар е „символична победа“. „Това ще бъде истинска победа много скоро“, каза пък старши съветник на премиера Нетаняху. „Въпрос на време е да го хванем“, допълни той.

Нови атаки на хутите

Израелските отбранителни сили заявиха в изявление в сряда, че е била неутрализирана ракета земя-земя, насочена към град Ейлат. Ракетата е била прехваната в района на Червено море с помощта на системата за противовъздушна отбрана Arrow.

Управляваните от хутите йеменски въоръжени сили заявиха, че са изстреляли "серия балистични ракети", насочени срещу военни цели в района на Ейлат. Според Израел, „целта не е преминала на израелска територия, не е представлявала заплаха за цивилни, а сирените, които са прозвучали, са били според протокола“.

Още: Турция с петиция срещу Нетаняху в Международния наказателен съд

Йеменските въоръжени сили добавиха в своето изявление, че ще продължат да извършват военни операции срещу „израелския враг, както и да изпълняват решението да попречат на израелските кораби да плават в Арабско и Червено море в подкрепа на потиснатия палестински народ и до агресията срещу нашите братя в Газа спира".

Още: България ще плаща допълнително на дипломати и дипломатически служители в Израел

Американски военен кораб свали безпилотен летателен апарат, изстрелян от контролираните от хутите райони на Йемен в сряда в южната част на Червено море, каза американски военен служител. Няма щети на USS Mason, разрушител с управляеми ракети, или наранявания на персонал при атаката, каза служителят. Дронът е летял по посока на кораба; както и при други скорошни случаи на свалени дронове, служителят каза, че се е приближил достатъчно близо до Mason, така че командирът на кораба го е почувствал като заплаха и той е бил свален.

Най-малко три дрона на хутите бяха свалени от USS Carney  в неделя по време на поредица от атаки срещу три търговски кораба.

Аудиозаписи разкриват гнева на освободени заложници към Нетаняху

Изтекли аудиозаписи от срещата във вторник между освободени израелски заложници, роднини на някои все още задържани и министър-председателя Бенямин Нетаняху разкриват значителен гняв от поведението на правителството, както и трайния терор от пленничество от Хамас в Газа. Част от изтеклото аудио беше публикувано на израелския уебсайт ynet. Разкритията идват на фона на нарастващия натиск върху Нетаняху да осигури освобождаването на останалите пленници и внимателното наблюдение на засилващата се военна кампания на Израел в Газа.

Още: Израел: Червеният кръст трябва да има достъп до заложниците в Газа, ново освобождаване може да има чак след месец

Според записите, отвлечена жена, освободена с децата си, но без съпруга си, който остава в плен, казва, че е била в „скривалище, което е било обстрелвано“. „Трябваше да бъдем изведени нелегално и бяхме ранени. Това е освен хеликоптера, който стреля по нас на пътя към Газа", казва тя.

„Нямате информация. Нямате информация", допълва жената. „Искате да свалите правителството на Хамас, за да покажете, че имате по-големи топки? Тук няма живот, който да е по-важен от другите. Никой от нас там не заслужава по-малко отношение от всеки жител на Израел. Върнете ги всички и не в месец, два месеца или година", каза тя. „Вие поставяте политиката над връщането на отвлечените“, добавя тя.

Според разказа за срещата в ynet един мъж разказва какво са му казали членовете на семейството му, след като е бил освободен. „Те бяха под постоянна заплаха от обстрела на Израел. Вие седнахте пред нас и ни уверихте, че това не застрашава живота им. Те също бродят по улицата и са не само в тунелите. Качени са на магарета и каруци. Няма да можете да ги разпознаете на улицата и застрашавате живота им. Наш дълг е да ги върнем сега“, каза той, според ynet.

Още: Израел обяви трета фаза на войната в Газа: Равносметка и данни за убити командири на "Хамас" (ВИДЕО)

Друга жена, която е била заложник, казва, че останалите в плен живеят „с време назаем“. По цял ден лежат на матраци, повечето от тях се нуждаят от очила и слухови апарати, които са им взети при отвличането, трудно виждат и чуват, което още повече се отразява на функционирането им“, казва тя.

Жената отправя призив към военния кабинет на Израел да освободи всички палестински затворници и да върне заложниците. „Освободете ги всички и ги върнете обратно. Те живеят назаем. Животът им е във вашите ръце“, каза тя. В един момент някои от хората, присъстващи на срещата, подиграват Нетаняху и други от военния кабинет, като казаха „срам“.

Още: Ердоган: Зверствата на Нетаняху ще прераснат до война и в Сирия

Според ynet Нетаняху казал, че едва когато Израел е започнал своите сухопътни операции, е бил упражнен натиск върху Хамас да освободи заложници. Когато Нетаняху каза, че Хамас е виновен за края на примирието, човек, идентифициран от ynet като член на семейството на освободен заложник, отговорил: „Глупости“.

Нетаняху отговаря: „Без глупости“. Това, което казвам тук, са ясни факти. Уважавам те твърде много. Чух разбитото ти сърце. Не можахме да освободим всички наведнъж. Цената, която искат, не са затворници“. От офиса на израелския премиер отказаха да коментират изтеклите записи. CNN уточнява, че истиността на записите не може да бъде потвърдена.

„Никъде в Газа не е безопасно“

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш официално отнесе ситуацията в Газа до Съвета за сигурност на ООН, призовавайки неговите членове да „предотвратят хуманитарна катастрофа“ в обсадения анклав.

Гутериш предаде писмо до председателя на Съвета за сигурност Хосе де ла Гаска в сряда, позовавайки се на член 99 от Устава на ООН, каза неговият говорител Стефан Дюжарик в изявление. Това е първият път, в който Антониу Гутериш прави това, откакто стана генерален секретар през 2017 г. Член 99 дава на генералния секретар правомощията да „довежда до вниманието на Съвета за сигурност всеки въпрос, който според него може да застраши поддържането на международния мир и сигурност“.

В писмото си Гутериш казва, че конфликтът е създал "ужасяващо човешко страдание, физическо унищожение и колективна травма в Израел и окупираната палестински територия". Ръководителят на ООН подчерта тежкото положение на цивилните в Газа, които според него са изправени пред "сериозна опасност" ежедневно.

„Няма ефективна защита на цивилните... Никъде в Газа не е безопасно“, кавза Гутериш. „На фона на постоянни бомбардировки от израелските отбранителни сили и без подслон или най-важното за оцеляване, очаквам общественият ред скоро да се разпадне поради отчайващата ситуация, правейки дори ограничена хуманитарна помощ невъзможна“, каза той, предупреждавайки, че ситуацията може да се влоши. В заключителния параграф на писмото си Гутериш призова членовете на Съвета за сигурност да „настояват за предотвратяване на хуманитарна катастрофа“ и да подкрепят неговия призив за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа.

Спира евакуацията на ранени цивилни от северната част на Газа

В потвърждение на предупрежденията, Палестинското общество на Червения полумесец обяви, че спира операциите си с линейки в северната част на Газа, след като липсата на гориво и затварянето на болниците в района направи невъзможно евакуирането на пострадали цивилни.

„Вчера вечерта операциите в центъра за линейки на PRCS в северната провинция Газа спряха“, каза PRCS. „Изчерпването на горивото за превозни средства и затварянето на болниците, работещи в северния регион, направи невъзможно евакуацията на ранените и мъчениците“, се казва в изявление на организацията. В северния район на Джабаля операциите на PCRS все още продължават, за да се справят с леки и умерени случаи, където получава най-малко 250 ранени пациенти дневно, казват от организацията.

В изявление от сряда контролираното от Хамас палестинско министерство на здравеопазването заяви, че най-малко 80 000 жители в Северна Газа вече са без здравно осигуряване.

САЩ с призив за повече хуманитарна помощ

Държавният департамент на САЩ заяви, че Израел трябва да направи повече, за да позволи на помощта да достигне до ивицата Газа, предаде ДПА. "В момента не се прави достатъчно", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър във Вашингтон. "Равнището на помощта, която се получава, не е достатъчно. То трябва да се увеличи и ние ясно заявихме това на правителството на Израел. Няма достатъчно гориво, няма достатъчно храна, няма достатъчно вода, която да постъпва", каза Милър. Страданията на цивилното население доведоха до нарастваща международна критика на действията на армията на Израел. ООН се оплаква, че поради интензивните сражения до южната част на региона достига по-малко помощ. "Броят на камионите, които в момента влизат, около 100 на ден, е по-малък, отколкото по време на паузата. Той трябва да бъде по-голям", каза Милър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Байдън отправи най-острата заплаха към Израел до момента (ВИДЕО)

Започна посещението на Си Дзинпин в Унгария (ВИДЕА)

"Гладки отношения с Русия": Южна Корея няма да даде военна помощ на Украйна

Отиде си дясната ръка на Ким Чен ир

Заради пренаселеност: Китайски алпинисти останаха блокирани на скала повече от час (СНИМКА+ВИДЕО)

Малайзия включва орангутани в дипломацията си

Изтребител F-16 се разби в Сингапур

Заради повреда в колесника: Товарен самолет кацна аварийно в Истанбул (ВИДЕО)

Забравиха го в колата: 7-годишно дете загина в ОАЕ

"Хамас": Това е последният шанс на Израел да си върне заложниците живи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия