Втори фронт срещу Израел: Засега откъм Ливан и Сирия има ограничени обстрели (ВИДЕО)

10440
Втори фронт срещу Израел: Засега откъм Ливан и Сирия има ограничени обстрели (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Опасенията, че войната в Израел ще се разрастне и Израел ще трябва да се бие на повече от един фронт след безпрецедентната операция на "Хамас" срещу страната остават силни.

Ограничени засега обстрели

На северната граница на Израел от Южен Ливан е бил изстрелян залп от ракети към Израел, което е предизвикало израелски ответен обстрел, съобщиха три източника от сферата на сигурността, предаде БГНЕС. Имаше информация от израелските ВВС за нарушаване на израелското въздушно пространство при Голанските възвишения и съответния отговор, но така и не бяха дадени повече подробности.

Още снаряди, изстреляни от сирийска територия, паднаха в открити райони в Израел, което накара Израел да отвърне на огъня, съобщиха военните, което още повече увеличи опасенията, че насилието може да доведе до по-широка война.

ОЩЕ: Иран заплаши Израел и САЩ - готви отваряне на втори фронт (КАРТИ)

На този фон и съобщенията от израелската армия, че границата с Ивицата Газа вече е подсигурена, тази нощ имаше боеве между израелските специални части и бойци на "Хамас" в град Ашдод. В социалните мрежи се появиха видеокадри от престрелки - чува се как се стреля. Има информация за двама ранени полицаи:

Междувременно, ООН съобщи, че повече от 180 000 жители на Газа са останали без дом, като много от тях са се струпали на улиците или търсят прикритие в училища под егидата на световната организация.

Общинска сграда е била ударена, докато е била използвана като убежище за спешни случаи. Оцелелите там разказват за много загинали. "Никое място в Газа не е в безопасност, както виждате, удрят навсякъде", каза 35-годишният Ала Абу Таир, който е потърсил убежище там със семейството си, след като е избягал от Абасан Ал-Кабира близо до границата.

Палестинското министерство на външните работи заяви, че от събота (7 октомври) насам израелските въздушни удари са унищожили повече от 22 600 жилищни сгради и 10 болници и са повредили 48 училища.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, който осъди нападенията на Хамас, заяви: "Международното хуманитарно право е ясно: задължението да се полагат постоянни грижи за щадене на цивилното население и гражданските обекти остава в сила през цялото време на военните действия".

Според Kann News убитите в Израел са вече 1200. Статистиката, събирана от "Ал Джазира" от израелските здравни служби, палестинското здравно министерство и Палестинския червен кръст сочи следното - над 1000 убити израелци и поне 2800 ранени, поне 950 убити палестинци и над 4500 ранени.

Борел: Израел действа в разрез с международното право

Путин и Ердоган говорят за конфликта

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган проведоха телефонни разговори. Двете страни обсъдиха конфликта между Палестина и Израел, като отбелязаха необходимостта от прекратяване на огъня и възобновяване на преговорите.

"Беше изразена дълбока загриженост относно продължаващата ескалация на насилието и катастрофалното нарастване на броя на жертвите сред цивилното население", се казва в изявление на Кремъл. И се добавя, че Путин и Ердоган били готови да работят за мир в Израел.

Междувременно Путин се срещна и с премиера на Ирак Мохамед Судани. При тази среща издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор заяви, че войната в Израел показва неспособността на САЩ да бъдат гарант за мир.

Израелският военен министър: Започваме пълномащабно настъпление, Газа няма да бъде същата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com