Борел: Израел действа в разрез с международното право

12828
Борел: Израел действа в разрез с международното право
Снимка: Getty Images

"Правото на самозащита трябва да се осъществява в рамките на международното право". Това заяви във вторник върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел след специално свикана виртуална среща на външните министри на ЕС.

"Някои от действията - и Организацията на обединените нации вече го каза: прекъсването на водоснабдяването, прекъсването на електроснабдяването, прекъсването на снабдяването с храна на маса цивилни хора е в разрез с международното право, така че да, има някои действия, които не са в съответствие с международното право", каза той, цитиран от БГНЕС.

Още: Израел съобщи за обстрел от сирийска територия

Коментарите на Борел поставят ЕС в противоречие с посланията, идващи от Вашингтон, където администрацията на Байдън досега се въздържа да критикува действията на Израел в Газа. Израел постави Газа под "пълна обсада" в отговор на нападението на Хамас срещу Израел, при което загинаха повече от 900 души. Забележките на Борел са най-силното осъждане досега от страна на високопоставен представител на ЕС на израелските удари в Газа, при които са загинали над 800 души.

Борел осъди "варварската и терористична атака" на "Хамас", но заяви: "Палестинският народ също страда". Той се опита да сложи точка на полемиката, която обхвана Европейската комисия през предходните 24 часа, когато тя беше принудена да оттегли изявлението на унгарския комисар Оливер Вархей, че цялата помощ за Палестина от ЕС ще бъде прекратена. Вместо това беше започнато преразглеждане.

Още: Борел: "Хамас" нарушава международното право с взимането на цивилни граждани за заложници

Борел, който оглавява Европейската служба за външна политика - дипломатическото крило на ЕС заяви, че прегледът не трябва да забавя финансирането на Палестинската власт, която е призната от международната общност. "Би било голяма грешка в този критичен момент да спрем подкрепата си за Палестинската автономия", каза той, твърдейки, че това би било "подарък" за "Хамас". "В този момент жертвите в Газа се увеличават. Хуманитарната ситуация е ужасна. Ще трябва да подкрепяме повече, а не по-малко", каза той.

Макар че коментарите на Борел като цяло съвпадат с предишни изявления на ЕС относно израелско-палестинския конфликт в моменти на изостряне на конфликта, като призовават за спазване на международното право и сдържаност от всички страни, мащабът и жестокостта на последното нападение на "Хамас" срещу Израел накара някои гласове в ЕС да призоват Брюксел да прояви по-голяма солидарност с Израел. Въпреки че бяха поканени, израелски и палестински представители не участваха в срещата. 

Още: Войната в Израел: Конфликтът се ожесточава, броят на жертвите расте (ВИДЕО)

Междувременно председателят на Европейския парламент Роберта Мецола покани всички членове на Парламента и служители да спазят тържествен момент в Европейския парламент в сряда, за да си спомнят за жертвите на "Хамас". Очаква се обаче някои евродепутати да пропуснат събитието на фона на опасенията, че почитането на жертвите на израелските удари в Газа не са част от предложеното събитие.

Още: Борел вика външните министри от ЕС на спешна среща заради войната в Израел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа