Възрастните австралийци все още се колебаят за ваксина

1964
Възрастните австралийци все още се колебаят за ваксина
Снимка: Getty Images/Guliver

На 21 май Австралия оказа натиск върху хората от населението си над 50 години да направят своята ваксина срещу коронавирус, тъй като се появиха опасения, че колебанието към ваксините може да тласне страната към бедствие, предаде БГНЕС.

Австралия е една от малкото страни в света, която елиминира предаването на COVID-19 от общността, но разпространението на ваксините е бавно, съобщи АФП.

След хронично забавяне на доставката има все повече доказателства, че по-възрастните австралийци са по-загрижени за страничните ефекти от ваксината AstraZeneca, отколкото от заразяване с вируса. „Насърчавам хората над 50 години да се ваксинират”, каза в петък премиерът Скот Морисън, „и ако сте над 70, много бих ви насърчил да го направите“.

Здравният министър: НОЩ не е необходим, няма да има и брифинги

Щабът е закрит още средата на април, той не съществува. Не трябва да го има, той не е необходим. Това заяви пред bTV служебният здравен...

„Майка ми го направи, свекърва ми го направи и се справят отлично“, добави Морисън, опитвайки се да облекчи опасенията относно широко разпространените рискове от съсирване на кръвта.

Световната здравна организация препоръчва продължаване на употребата на препарата на AstraZeneca с аргумента, че ползите далеч надвишават свързания с него рядък риск от съсиреци.

Но според неотдавнашна анкета на Essential Report само 42 процента от австралийците казват, че ще се ваксинират възможно най-скоро, а почти една трета биха приели доза на Pfizer/BioNTech, но не и AstraZeneca.

Анкетата показа забележим скок в колебливостта към ваксинирането сред хората над 55 години от началото на април, когато правителството заяви, че населението на възраст под 50 години ще получи Pfizer, вместо AstraZeneca.

Отделна социологическа анкета за в. „Сидни морнинг хералд” показа подобни резултати.

Заведено е дело срещу Тръмп за клевета, че наричал коронавируса "китайският вирус"

Обществена организация, която защитава правата на китайските американци, заведе дело срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за това...

Приблизително 25% от 4,6 милиона дози ваксини, разпределени в Австралия досега, не са били използвани. Питър Дохърти, който спечели Нобеловата награда за медицина през 1996 г., съобщи в туит в петък, че ще направи втората доза от ваксинирането си с препарата на AstraZeneca.

Кръвните съсиреци са "със сигурност риск, без който бихме могли да се справим", каза той. "Но един смъртен случай при над един милион ваксинации побеждава 5-10 000 смъртни случая (+ много, много повече при хронични заболявания) на милион, които бихме могли да очакваме, ако вирусът се разпространи тук."

Експерти казват, че успехът на Австралия в елиминирането на COVID-19 може да доведе до самодоволство. Те посочват Тайван като доказателство, че добрите резултати в борба с вируса могат бързо да бъдат загубени. Островът с население от 24 милиона - подобно на 25-милионното в Австралия - е регистрирал над 1000 нови инфекции за пет дни.

Австралия заложи силно на ваксината на AstraZeneca, след като усилията за производство на местна ваксина се провалиха. Оттогава тя увеличи поръчките за ваксините Pfizer и Moderna, които се основават на различната технология иРНК.

Критиците на правителството казват, че бавният процент на ваксинация означава, че границите на Австралия, които бяха затворени през март 2020 г., ще трябва да останат затворени дълго през следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com