Бежанците и сръбската враждебност

71795
Бежанците и сръбската враждебност
Снимка: БГНЕС

В Сърбия кандидатите за убежище са едва 500. Много от местните хора са изпълнени със страхове и омраза спрямо тях. "Избягахме от войната, но и тук искат да ни линчуват", оплакват се бежанците.

В края на ноември в Сърбия падна първият сняг за тази зима. Той се превърна в истински кошмар за бежанците в страната, тъй като местата в центровете за настаняване са крайно недостатъчни. На стотици хора им се наложи да нощуват под открито небе. "Имахме само летни дрехи, а трябваше да спим в гората в това студено време", оплаква се 17-годишният Камран Али от Пакистан.

Самотните деца на Източна Европа

Те виждат родителите си само по Скайп или по време на краткия им престой в родината. Милиони деца в Източна Европа израстват сами, тъй...

Чужденците, търсещи убежище в Сърбия, са отчаяни. Същевременно в много общини сърбите протестират все по-остро срещу издигането на лагери за бежанци. "Избягахме от войната, но и тук хората искат да ни линчуват. Къде сбъркахме?", пита Али.

В момента в Сърбия има около 500 кандидати за убежище, повечето са от Сирия, Сомалия, Еритрея, Афганистан и Пакистан. Сръбският Комисариат за бежанците успя да намери места за всички новопристигнали едва миналата седмица. "Правителството реагира със закъснение", казва Радош Джурович от неправителствената организация "Център за подпомагане на бежанците". "Добре известно е, че в края на годината идва зима и това не би трябвало да е изненада за държавата", заявява Джурович пред Дойче веле. По неговите думи проблемът с капацитетите е хроничен - обществеността твърде дълго време е останала в неведение за проблема, а за разлика от съседните държави Сърбия не е изградила допълнителни центрове за бежанци. "Държавата трябваше да реагира по-рано, имайки предвид кризата в Сирия", подчертава Джурович.

Предразсъдъци и популизъм

Белградското правителство обаче не може да се справи и с един друг проблем - става дума за протестите, насочени срещу бежанците. В края на ноември в село Скела, което се намира недалеч от столицата, се стигна до подпалването на един бежански лагер. Малко преди това демонстрантите се бяха опитали да попречат на настаняването на 70 бежанци в него чрез издигането на барикади по улиците.

"Потушаването на протестите със сила не е добро решение. Демонстрацията на сила няма да промени отношението на хората към бежанците - на тях ще им се наложи да продължат да живеят заобиколени от враждебност", казва Елена Марич от Комисариата за бежанците. От години Комисариатът се опитва да превърне една изоставена казарма край град Младеновац в център за настаняване на кандидати за убежище. До този момент обаче опитите завършват все без успех.

Назадничава ли е Хърватия?

Назадничава ли е Хърватия, щом по силата на референдум забрани еднополовите бракове и по този начин циментира дискриминацията на хомо...

"За подобни провали са виновни най-вече местните политици в районите, в които има или предстои да бъдат установени бежански центрове. Те залагат на евтиния популизъм", казва активистът Радош Джурович. Той се възмущава от изказванията на някои кметове, които твърдят, че чужденците разпространявали епидемии, изнасилвали жените и щели да надделеят над сърбите в демографски план. "Местните хора, които вероятно са виждали тъмнокожи африканци или араби само по телевизията, лесно се поддават на предразсъдъци", коментира Джурович.

Необоснованите страхове

При това бежанците съвсем не са нов проблем за Сърбия. След гражданската война, разцепила някогашна Югославия, към 200 000 сърби наложително бягат от Хърватия. Жалко е, както казва Джурович, че мнозина някогашни бежанци сега подстрекават протестите срещу новопристигналите чужденци. "Навремето прогонените сърби бяха настанени в същите тези сгради, в които сега се намират бежанците. Лошото отношение на сърбите към новопристигналите може би се дължи на икономическото положение на страната - то е толкова тежко, че хората забравят какво е човечност и солидарност", подчертава активистът.

Самите демонстранти твърдят, че са просто загрижени граждани, че не са расисти, както и че принципно чужденците са добре дошли, но не и в непосредствено съседство. Всъщност, както сочат данните, срещу бежанците, пристигнали в Сърбия, до момента има не повече от десетина обвинения, повечето от които за кражба. Същевременно стотици сръбски граждани са разследвани от полицията заради нападения срещу бежанците. Елена Марич разказва, че има дори организирани групи, които ограбват чужденците и то точно в момента, когато те получават пари от роднините си, за да могат да продължат пътуването си към Западна Европа.

Мнозина от пристигналите в Сърбия бежанци остават само по няколко дни или седмици в страната. За тях тя е само междинна спирка, от която пътят им продължава към Унгария и по-нататък - към Германия и скандинавските страни. На никого не му се иска да остава в Сърбия.

Битката на цигареното лоби в Брюксел

В Брюксел се договарят последните детайли от новия европейски регламент за тютюнопушенето. Цигарените концерни се страхуват за бизнеса...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com