Босненски джихадисти създават структури в Западните Балкани

12621
Босненски джихадисти създават структури в Западните Балкани

Боснените джихадисти, които се връщат от Ирак и Сирия, създават регионални мрежи, които представляват пряка заплаха за страните от Западните Балкани.

Това предупреждава доклад на организацията "Атлантическа инициатива" с централа в Сараево. Те са създали връзки в Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Косово, за да привличат в своите редици маргинализирани млади мъже и дори юноши, предаде БГНЕС.

"Босна, която през 90-те години беше дестинации за бойци от чужбина, сега се превръща в свърталище на бойци за войни между народите", твърди авторът на доклада Владо Азиновик.

Докладът е подготвен въз основа на разузнавателни данни данни и публична информация. Общо 192 пълнолетни и 25 непълнолетни босненци до 17-годишна възраст са били във военните зони в Ирак и Сирия от пролетта на 2012-та до края на 2014-та година. От тях 156 души с участвали в бойните действия, което прави босненците един от най-големите джихадистки контингенти в Европа. Над една трета от тях имат криминални и съдебни досиета. До момента в Ирак и Сирия са загинали 26 босненци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com