Ципрас отхвърли възможността за коалиция с "Нова демокрация"

3492
Ципрас отхвърли възможността за коалиция с "Нова демокрация"
Снимка: Getty Images/Guliver

Шест дни преди предсрочните парламентарни избори в Гърция двамата основни съперници в съревнованието – лидерът на „Сириза“ Алексис Ципрас и този на консервативната партия „Нова демокрация“ Евангелос Меймаракис, се изправиха един срещу друг по време на телевизионен дебат в понеделник, противопоставяйки позициите си по редица въпроси – от корупцията до най-добрия начин за облекчаване на дълговете на страната, коментира вестник Kathimerini.

В динамичен и често напрегнат дебат, който продължи няколко часа, Ципрас и Меймаракис се опитаха да убедят хилядите колебаещи се избиратели, че тяхната партия е по-способна да поведе следващото гръцко правителство.

Ципрас: 3 дни след изборите Гърция ще има правителство

“Въпросът е дали ще имаме прогресивно правителство със СИРИЗА, която ще отвори пътища, или правителство, което ще представлява ...

Запитан за възможните съюзи, които ще сключи след изборите, Ципрас изрази увереност, че „Сириза“ ще спечели пълно мнозинство. Той посочи, че ако все пак това не се случи, ще иска да формира „прогресивна“ коалиция. Той отхвърли възможността за създаване на „противоестествен“ алианс с „Нова демокрация“, като подчерта, че двете партии имат „огромни разногласия по важните въпроси“.

От своя страна, Меймаракис възприе различен тон и заяви, че иска да постигне с Ципрас споразумение по общата политика, като в същото време двете партии могат да запазят независимостта си. Той предложи създаването на „екип за национални преговори“ с цел изработването на план за бъдещето на страната. В случай че спечели изборите, Меймаракис е решен да създаде кабинет, който ще има „смелостта“ да изпълни третия спасителен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com