17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

3387
17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден
Снимка: Michael Tavrionov / Pixabay

Въпреки че знаем, че различните почистващи продукти и устройства са само част от многото опасни предмети, които могат да бъдат намерени в съвременните домове, има много съмнителни продукти със скрити опасности, чиито ефекти са малко известни. Ето някои от най-опасните предмети, които могат да бъдат намерени в дома ви, причинявайки вреда на вас и вашите близки.

Готварски съдове с незалепващо покритие

Може да е хубаво да не накисвате тигани за цяла нощ или да изстъргвате загоряла храна, но имайте предвид, че простотата на съдовете с незалепващо покритие си има цена и това е безопасността. Политетрафлуоретиленът, покритие, което прави съдовете "незалепващи", освобождава газове при нагряване до 600 градуса, което е свързано с повишен риск от рак и други рискове за здравето.

Освежители за въздух

Токсините, съдържащи се в освежителите за въздух, могат да се натрупат в тялото с течение на времето. Те съдържат фталати и други опасни химикали, които лесно се вдишват, абсорбират в кожата или случайно поглъщат, според Центъра за ракови заболявания на Акерман. Дългосрочното излагане на химикалите в освежителите за въздух може да причини увреждане на белите дробове, бъбреците и централната нервна система. Те дори могат да променят хормоналните нива на тялото, което увеличава риска от рак и може да причини репродуктивни проблеми.

Нафталин

Нафталинът, съдържащ се в топчетата, може да унищожи червените кръвни клетки и е доказано, че причинява рак при животни (обаче все още не е доказано, че причинява рак при хора). Докато нафталинът се превръща от твърдо вещество в пара, вие по същество вдишвате инсектицид, който може да причини гадене, замаяност, объркване и затруднено дишане.

Средства против бълхи и кърлежи

Лечението срещу бълхи и кърлежи за домашни любимци може да спаси вашия четириног приятел от нежелани ухапвания, но е важно да знаете, че пестицидите могат да доведат до увреждане на нервите, неврологични проблеми, гърчове и други, според предупреждение, издадено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Кои са вредните съставки в праховете за пране, за които трябва да внимаваме

Антибактериални сапуни

В продължение на много години антибактериалният сапун се смяташе за „най-добрата“ защита срещу вредни болести и бактерии. Всъщност няма доказано доказателство, че антибактериалният сапун е по-добър за предотвратяване на заболявания от обикновения сапун и вода. Според FDA, този продукт може да бъде свързан със създаването на резистентни към антибиотици бактерии и може да попречи на ефективността на някои лечения.

Белина

Белината е изключително опасен химикал, който може да се намери в почти всеки дом. Според изследвания пиенето на белина не само ще причини вътрешни проблеми и смърт, но и ще увеличи риска от хронична обструктивна белодробна болест.

Препарат за почистване на фурна

Много от тези почистващи продукти съдържат разяждащи алкали, които могат да имат сериозни ефекти върху стомашно-чревната и дихателната системи и могат да бъдат фатални при поглъщане. Ето защо много хора отказват да ги използват.

Пречиствател на въздуха

Корозивните съставки, които почистват добре киселинните продукти като пречиствателите на тоалетния въздух, също могат да причинят изгаряния на кожата и очите при контакт. Освен това са изключително опасни, когато се смесват с други видове почистващи продукти.

Полиране и байцове на мебели

Нерастителните бои и лаковете на маслена основа са не само силно запалими, но също така съдържат химикалите фенол и нитробензен, които могат да се абсорбират от кожата и потенциално да причинят рак на кожата. Ако отровата попадне върху кожата или очите ви, може да възникне дразнене, загуба на зрение или изгаряне на кожата. Ако случайно погълнете лак за мебели, това може да причини силна болка в гърлото или стомаха, подуване на гърлото или повръщане и дори риск от кома.

Забавители на огъня

Забавителите на горенето химикали, които често се срещат в стари дивани, матраци и килими, се свързват с безплодие, вродени дефекти, рак и проблеми с имунната система. Проучване на университета Дюк установи, че забавителите на горенето стават все по-често срещани в телата на хората, причинявайки сериозни здравословни проблеми.

Електрически одеяла

Не трябва да се забърквате с електричество, особено когато става въпрос за отоплителни уреди. Доклад на Националния център за биотехнологична информация установи, че някои хора са претърпели топлинен удар поради електрически одеяла, а някои смятат, че това може да доведе и до репродуктивни проблеми.

Овлажнители

Проучване, установи, че овлажнителите всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза, особено за бебета. Натрупването на минерали в традиционно устройство може да причини увреждане на белите дробове.

Удължителни кабели

Въпреки че удължителният кабел не е опасен сам по себе си, ежедневната му употреба може да представлява опасност. Много хора не осъзнават, че кабелите са с номинално напрежение и свързват колкото се може повече устройства, създавайки огромна опасност от пожар. Всяка година има 4600 домашни пожара, включващи удължителни кабели, което води до 70 смъртни случая и 230 наранявания на годишна база. Изчислено е, че приблизително 2200 наранявания, дължащи се на електрически ток от удължителни кабели, се случват всяка година.

Как да мием чинии и чаши без вредни препарати?

Компактни луминесцентни лампи

Самите такива крушки не представляват опасност, докато не се счупят. Когато се разпаднат, те отделят малки количества живак във въздуха, което може да бъде опасно за вашия дом. Ако това се случи, вземете подходящи мерки, включително проветрете стаята, където са се появили изпаренията, за 5 до 10 минути.

Газови нагреватели

Всичко, което работи на газ, произвежда токсини и използването на тези нагреватели на закрито може да доведе до отравяне с въглероден окис, състояние, което има много малко предупредителни симптоми. Според Националната асоциация за противопожарна защита нагревателите причиняват 43% от пожарите в американските домове всяка година.

Сушилни

Въпреки че сушилните не съдържат химикали, те представляват друга опасност за безопасността на вашия дом. Според проучване, всяка година има 2900 пожара в сушилни, които убиват средно петима души. За да предотвратите прегряване, винаги почиствайте уловителя за мъх и поддържайте редовно сушилнята.

Принтери

Проучване, публикувано от Американското химическо общество, разглежда праховите частици, излъчвани от вашия домашен принтер, и предполага, че те може да са подобни на тези, които се отделят в цигарения дим и да представляват риск за тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои признаци издават фалшивия алкохол спрямо истинския?

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Как да се уморявате по-малко: 5 храни за повече енергия

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Влияят ли татуировките върху здравето на кожата?

Ето кои змии не само симулират собствената си смърт, но и използват специални кървави ефекти

Няма да повярвате за какво може да ползвате пепелта от печката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com