Дел Понте е шокирана от оправдаването на хърватските генерали

4589
Дел Понте е шокирана от оправдаването на хърватските генерали

Бившата главна прокурорка на Трибунала в Хага Карла дел Понте заяви, че е "шокирана" от оправдаването на втора инстанция на двама хърватски генерали, обвинени във военни престъпления срещу сърби, предаде БГНЕС.

"Шокирана съм, доверието в Трибунала е поставено под въпрос", заяви Дел Понте пред сръбския вестник "Блиц", според която оправдаването "не е съдебен акт". "Аз съм дълбоко солидарна със сръбските жертви на престъпления, престъпления, които солидно доказахме с факти в обвинителния акт", допълни тя.

Дел Понте беше прокурор от Трибунала в Хага от 1999 до 2007 г. по времето, когато обвинителният акт срещу хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач беше съставен (2001 г.). Двамата бяха обвинени в убийството на 324 сърби - цивилни и военни, отказали се от оръжието, както и в принудителното изселване на 90 000 сърби в края на сръбско-хърватския конфликт (1991-1995 г.).

Генералите, които бяха осъдени на първа инстанция през 2011 г. на съответно 24 и 28 години затвор, бяха оправдани на втора инстанция в петък. "По време на процеса на първа инстанция съдиите признаха, че има достатъчно доказателства. Не зная на каква основа е взето това решение", отбелязва Дел Понте.

Оправдаването на двамата генерали, смятани за герои в Хърватия, беше прието с ентусиазъм в страната и поздравено като окончателна победа в сръбско-хърватския конфликт, последвал обявяването на независимостта от Югославия през 1991 г. В Сърбия присъдата предизвика вълна от единодушно осъждане - от крайната националистическа десница до либералната левица, преминавайки през емблематичната активистка за защита на човешките права Наташа Кандич. Тя е известна с това че в миналото разкри военни престъпления, извършени от сръбските сили по време на войните, довели до разпадането на бивша Югославия през 90-те години на миналия век.

Редактор: Десислава Ушатова

Едно решение, което се нуждае от разяснения

Хагският трибунал оправда двама бивши хърватски генерали, обвинени за престъпления срещу сърби. Време ли е да се направи цялостна ревиз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com