Ердоган се гордее с това, че е "черен турчин"

12094
Ердоган се гордее с това, че е "черен турчин"

Гордея се, че принадлежа към т.нар. черни турци и че критиците не могат да "преглътнат" близките ми отношения с турския народ.

Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на традиционната по време на месеца Рамазан вечеря ифтар, с която се прекъсва дневният пост на мюсюлманите.

"Наричат ме черен турчин. Гордея се да бъда черен турчин. Не съм безпристрастен президент, аз съм на страната на народа", каза още той.

Ердоган използва термина "черен турчин", за да онагледи разликата между термина, използван за него, и т.нар. бели турци, както е наричан светският елит, управлявал Турция десетилетия наред по време на републиканския период. "Вашият брат Тайип принадлежи към черните турци", заяви при един случай Ердоган, чийто електорат е съставен предимно от по-консервативното, религиозно население - т.нар. черни турци.

Турското президентство обори с видеозапис твърденията за разточителство по време на ифтар. Председателят на анкарския филиал на Камарата на архитектите Тезджан Каракуш Джандан направи изявление, в което критикува вечерята и твърди, че цената на масата се изчислява на 240 хиляди турски лири (89 500 долара).

Според две от водещите социологически агенции в Турция - Конда и Анди-ар, младите хора в Турция масово са предпочели да не гласуват за управляващата досега ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието на парламентарните избори на 7 юни.

Гласовете на младите хора са отишли за Партията на националистическото действие, която е трета политическа сила, и за прокюрдската Демократична партия на народите, която за първи път се яви самостоятелно на тези избори и спечели около 13 на сто от гласовете.

Крайно неприятен провал за Ердоган

За първи път от 2002 година насам, турската Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ няма да има абсолютно мнозинство. Страната ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани