Гърция ще поиска още две години за оздравяване на финансите си

4498
Гърция ще поиска още две години за оздравяване на финансите си

Гърция ще поиска от благодетелите си от ЕС и МВФ още две години, до 2016 г., за да оздрави финансите си и предоставянето на нов заем в размер на 16 до 20 милиарда евро, съобщава гръцката осведомителна агенция АННА-МПА.

Информацията, която беше разпространена и от онлайн изданията на всекидневниците "Вима" и "Имерисиа", потвърждава изявлението на съветник на бившия гръцки премиер Лукас Пападимос пред АФП.

Първото послание в този смисъл се очаква да бъде отправено на срещата на Еврогрупата днес в Брюксел от финансовия министър във временното гръцко правителство Георгиос Заниас, който представлява Гърция в очакване на обявяването днес на състава на новото правителство на националното единство.

Искането на Гърция за удължаване на срока с две години беше включено в програмата на трите партии - десницата, социалистите и умерената левица, които вчера се обединиха, за да подкрепят новото правителство, ръководено от консерватора Андонис Самарас.

"Получаването на отлагане няма да бъде трудно. Но то ще наложи предоставянето на нова помощ от 20 милиарда евро към 2015 г., защото Гърция няма да може да се върне на пазарите, за да взема заеми", заяви вчера пред АФП съветник на бившия премиер-технократ Лукас Пападимос.

От 2010 г. еврозоната и МВФ деблокираха два пакета заеми за Гърция - един на стойност 110 милиарда евро и още един на стойност 130 милиарда евро, придружени с опрощаване на 107 милиарда евро от дълга на страната, държан от частните й кредитори. В замяна на това Атина се ангажира да възстанови бюджетното равновесие до края на 2014 г. с възможност да спечели една година, ако растежът остане силно негативен.

Редактор: Георги Иванов

Андонис Самарас – консервативният ястреб

Новият премиер на Гърция Андонис Самарас е неотстъпчив бивш външен министър, който обеща да ревизира „мъчителното” спасите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com