И румънска карта с териториални претенции към България

15735
И румънска карта с териториални претенции към България

Молдовски експерти критикуват учебник за пети клас по „История на румънците”. Учебникът е отпечатан през 2011 година в Румъния и все още се използва в молдовските училища, пише вестник „Молдовски ведомости”.

В учебника пише само за „предците на румънския народ” и няма нито една дума за „другите народи”, които са живели на тази територия. Поместена е карта на територията, на която са живели тракийците – „предците на румънците” – от Егейско море и Среден Дунав до Днепър.

Румъния масово раздава паспорти на жителите на Буковина

Стремежът на Румъния да увеличи своите граждани на територията на Буковина (Черновицка област в Украйна) до 20% от населението безпокои...

На страница 181 на учебника се откриват следи от гети и даки на Днепър. Настойчиво авторите публикуват карта с териториални претенции към България, Турция, Унгария и Украйна, отбелязва изданието.

Припомняме, че само преди дни се разрази подобен скандал с „актуална карта” на Турция, която обхваща обширни територии от съседни държави и която е включена в компактдиск, изготвен в рамките на национална образователна програма на министерството на образованието в Анкара.

От мултимедийните учебни пособия става ясно, че територията на Турция включва цяла Армения, някои региони на Ирак, райони на България, гръцката част на остров Кипър и райони на Грузия.

Представители на образователното ведомство се извиниха за разпространената карта и заявиха, че не знаят откъде се е появила тя.

Турция: Нямаме териториални претенции спрямо България

Турция никога не е имала и няма териториални претенции спрямо България и своите съседи. Това е казал турският посланик у нас Н. Пр....

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com