Надежди за правителство още днес

4811
Надежди за правителство още днес

Гръцкият социалистически лидер Евангелос Венизелос заяви, че се надява още днес да бъде формиран нов национален парламент, след коалиционни разговори с консервативния лидер, който спечели изборите в неделя, предаде АФП.

"Най-доброто нещо би било формиране на правителство на националната отговорност. Разговорите за формиране на правителство би трябвало да приключат днес”, заяви Венизелос, за когото се смята, че е най-вероятният коалиционен партньор на „Нова демокрация”.

Меркел: Гърция трябва да изпълни своите ангажименти

Германският канцлер Ангела Меркел настоя днес, че новото гръцко правителство, което предстои да бъде сформирано след изборите от тази ...

Вчера Дясната партия Независими гърци отказа да се присъедини към коалиционно правителство, начело с Нова демокрация.

Същото направи и лидерът на гръцката радикална лява коалиция Сириза Алексис Ципрас .

Съобщението направи председателят на консервативната партия Андонис Самарас след среща с Ципрас. По-рано в понеделник президентът на Гърция Каролос Папуляс връчи мандат на Самарас за съставяне на коалиционно правителство.

Консултациите продължават днес, като анализаторите предполагат, че Самарас, чиято партия получи 129 места в 300-местния парламент, ще се опита да създаде коалиция с лявоцентристката партия ПАСОК, с 33 мандата, и Демократичната левица, със 17 мандата.

Лидерите на потенциалните партньори на Самарас за съставянето на правителствена коалиция засега не са потвърдили, че ще влязат в правителството.

„На никого не давам карт-бланш. Дали ще бъде създадено коалиционно правителство ще зависи от съдържанието на програмното споразумение между партиите”, заяви лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис.

Борисов поздрави Самарас за изборната победа в Гърция

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до лидера на партия "Нова демокрация" Андонис Самарас. "Поздравявам...

Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас трябва да създаде правителство в течение на три дни, в противен случай мандатът за формиране на кабинет ще бъде даден на Алексис Ципрас, чиято партия зае второ място на провелите се в неделя парламентарни избори.

Междувременно САЩ усилиха натиска върху Европейския съюз и Международния валутен фонд за предоговаряне на спасителния план за Гърция.

Международният валутен фонд намекна, че може да е отворен за предоговаряне на гръцката спасителна програма в размер на 130 млрд. евро.

Ключовият европейски играч Германия заяви, че трябва да има удължаване на крайния срок за намаляване на бюджетния дефицит, докато завършилият „Харвърд” нов лидер на Гърция Андонис Самарас иска също и намаляване на данъците за недвижимо имущество и данъците върху продажбите, както и замразяване на съкращенията на пенсии и заплати.

Редактор: Георги Иванов

Гърците: Германия трябва да повръща кръв

Треньорът на Гърция Фернандо Сантош, който успя да класира отбора на четвъртфиналите на Евро 2012, заплаши съперника си в елиминациите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com