Преговорите за нови парламентарни избори в Македония се провалиха

3249
Преговорите за нови парламентарни избори в Македония се провалиха

Преговорите за нови парламентарни избори в Македония се провалиха, съобщиха местните медии. Лидерите на четирите основни политически сили разговаряха повече от 8 часа с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, в резиденцията на ЕС в Пржино, Скопие.

Опозицията в лицето на СДСМ и лидерът й Зоран Заев не отстъпиха от искането си да няма избори, преди избирателните списъци да бъдат актуализирани.

„Искаме свободни и честни избори. Такива са възможни само с изчистен избирателен списък и професионални медийни стандарти. Няма да участваме в избори на 24 април и ще продължим да се борим за демокрацията в Македония. Преговорите пропаднаха”, заяви Заев при излизането си от резиденцията, предаде БГНЕС.

Йоханес Хан заяви, че явно е невъзможно споразумение между четирите политически партии. Той се надява, че другите три сили, управляващата ВМРО-ДПМНЕ, албанската ДСИ и ДПА, ще изпълнят предишното споразумение от Пржино, според което парламентарните избори трябва да се проведат на 24 април.

В рамките на спогодбата премиерът Никола Груевски днес подаде оставка.

„Всички дойдохме с намерението да има преговори, а само един човек дойде с намерение да отложи изборите”, заяви след дългите преговори лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

„Днес не се говори за никаква методика за пречистване на избирателните списъци, нито за медиите. Единствено за отлагане на изборите. Заев знае, че прочистването на избирателните списъци може да се направи много бързо. Той е наясно, че когато няма криза, не е актуален ", каза още Груевски.

По думите на Груевски, ЕК, в лицето на Хан, не отхвърля възможността изборите да се проведат на 24 април, в съответствие с договора от Пржино.

Той потвърди, че оттеглянето му като премиер ще влезе в сила 100 дни преди вота.

След срещата в резиденцията на ЕС, изявление направи и посредникът в преговорите, белгийският експерт Питър Ван Хауте, който подчерта, че работата по останалите точки от споразумението ще продължи.

„Ще продължим да работим за разрешаването на въпросите, които се отнасят до реформа в медиите и изчистването на избирателния списък. Продължаваме с диалога и наблюдението”, каза Ван Хауте.

„В момента държавата е в много лошо състояние. Всичко е в ръцете на партиите и парламента”, заяви еврокомисарят Хан.

Той още каза, че отново ще се върне в Македония и че единственото, което може да гарантира е, че европейските институции са на разположение.

Политическата криза в Македония продължава вече повече от година.

В края на януари 2015 премиерът Никола Груевски обвини ръководителя на опозицията Зоран Заев, че иска насилствено да го свали от власт и че работи за чужди служби. Седмица след това лидерът на СДСМ задейства т.н. „бомби“ - огласяване на телефонни записи, в които основни герои бяха Груевски, неговият братовчед и шеф на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и регионалният министър Миле Янакиевски. От записите стана ясно, че режимът на Груевски кадрува в съдебната власт, участва в тежки корупционни схеми, контролира медиите и извършва изборни фалшификации.

Разкритията за режима на Груевски разтърсиха страната и обществото. Хиляди македонски граждани излязоха на протести в Скопие и другите градове с искане за оставка на Груевски.

На 9 май край Куманово се стигна до въоръжен конфликт, при който загинаха 8 македонски полицаи и 10 въоръжени лица, които бяха представени за албанци, искащи да отцепят територии от Македония. Според властите в Скопие „ставало въпрос за най-голямото терористично нападение срещу Република Македония“.

Три дни след операцията ръководителят на спецслужбите Сашо Миялков и вътрешният министър Гордана Янкуловска подадоха оставки.

Пак през месец май с посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан и тримата евродепутати Ричърд Хоуит, Едуард Кукан и Иво Вайгъл започнаха преговори за изход от политическата криза.

На 2 юни комисарят по разширяването Йоханес Хан договори споразумение за провеждане на предсрочни избори, които ще се проведат на 24 април 2016 година. Парламентът пое задължението да приеме промени в избирателните закони, които да гарантират честната игра между управляващата партия и опозицията.

На 15 юли като продължение на споразумението от 2 юни четиримата лидери се разбраха за избиране на нов специален прокурор до 15 септември, който ще трябва да разследва разкритията на опозицията и на Зоран Заев. Впоследствие партиите се спряха на юристката Катица Янева за специален прокурор. Все пък изпълнението на отделните договорености от 2 юни - 15 юли се отлагаше, което налагаше нови преговори и намесата на еврокомисаря Хан и западните дипломати.

На 6 ноември четиримата лидери се споразумяха след 6-часови преговори по последния спорен пункт - съставът на преходното правителство. Опозицията получи министерствата на вътрешните работи и социалната политика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com