"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

16594

Не можем да си играем с живота и здравето на хората. Има си ред. Ако на Борис Бонев му е на живот и смърт този проект, за да си осмисли политическата кариера, на мен са ми по-важни животът и здравето на хората. Това заяви в интервю за Студио Actualno експертът по пътна безопасност от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова.

Повод за коментара ѝ е продължаващият усилен спор по отношение на новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен" в центъра на столицата.

"Къде е заповедта за въвеждане на постоянна организация от кмета? Къде са им протоколите, за да видим, че това са съгласувани проекти? Ако всичко е законно - защо не публикуват документите?", попита Русинова. 

"Тези черни колчета, които са за камиони, утре, когато бъде убит някой там, Борис Бонев ще е първият, който ще се покрие. Ако на него не му пука за хората, на мен ми пука", добави експертът. Как Бонев коментира проекта пред Actualno.com вижте тук

Законна ли е промяната на движението?

Пред медията ни Русинова отново повтори тезата си, че проектът е незаконосъобразен.

"Нашият законодател е предвидил как да се прави организация на движението. Това не е нещо, което всеки решава изведнъж и започва да си реди знаци и да слага пътна маркировка някъде. Има си ред, който е много ясно определен, като наредбата за знаците, наредбата за светофарите и т.н. Те се издават въз основа на Закона за движение по пътищата. Законодателят е определил как да организираме движението по пътищата, за да може те да осигуряват най-малкото безопасност за ползвателите на тази инфраструктура", каза Русинова. Още: "Никой не е глух": Васил Терзиев с първи коментар за протестите срещу промените в София

По думите ѝ когато този ред е нарушен, когато не са спазени изискванията на този ред или липсва нещо от задължителния набор документи, е нарушена волята на законодателя как да се прави организация на движението.

"Давам един прост пример, тъй като "Спаси София" твърдят, че проектът е законен, аз никъде не чух този проект да е направен на база на Генералния план за организация на движението в град София. Всяка една община има задължение да има такъв генерален план. Последният такъв за София е от 1995 година, срокът му е не повече от 5 години, защото имаме изменения в трафика, нови улици, нарастване на пътнотранспортния травматизъм и т.н. Това са условия, че трябва да се направи нов генерален план. Имало е опит през 2010 година, но той не отговаря на наредбата, която тогава е важала и не съдържа минималните схеми, които се изискват - схема на велосипедното движение, на обществения транспорт, на транзитните потоци и т.н.", аргументира се експертът. Още: Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

По думите ѝ въз основа на Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии става ясно, че булевардите, които се коментират, са от 3Б клас от първостепенната улична мрежа на София.

"И "Велоеволюция", и "Спаси София" са били в работната група в Регионалното министерство по писането на тази наредба, тези хора трябва да знаят, че в тази наредба се казва, че проектът за организация на движението неминуемо трябва да е част от Генералния план за организация на движението, какъвто град София няма", категорична е Русинова.

По думите ѝ Генералният план е като диригентът в оркестъра - той дава рамки за първостепенната пътна мрежа и как се правят промени по нея. "Как може община Пловдив стриктно да си подновява Генералния план, а за Столична община това да не е възможно?", попита още тя. Още: Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Политически ли са доводите на всички критици на проекта и личен ли е конфликтът - вижте пълното интервю с Диана Русинова:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

За какво да внимаваме, като ходим на басейн: Експертът Румяна Борисова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

Българи с изложба в една от най-големите църкви в света: Разказват авторите Диан Костов и Милена Ташкова (ВИДЕО)

"Ролята на един лидер не е да стреля с оръдие": Тодор Тагарев пред Actualno за детските пистолетчета на президента (ВИДЕО)

Коалиция ГЕРБ-ДПС не е особено желана от Бойко Борисов: Политологът Христо Панчугов (ВИДЕО)

"Почивката в Гърция поскъпва, но България няма да спечели от това": Говори Йоаким Каламарис (ВИДЕО)

"Ученическа постъпка, но няма кой да му издърпа ушите": Асен Агов за бягството на Радев от НАТО (ВИДЕО)

Билбордове, карикатури, мемета - какво се опитват да ни кажат партиите? Анализ на Даниел Киряков (ВИДЕО)

Нов световен ред при независимост на Палестина? Говори Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Готова ли е Русия за мирни преговори? Анализ от проф. Румен Кънчев (ВИДЕО)

Председателят на Фондация "Македония": Русия и Сърбия спечелиха изборите там (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю