Мицкоски: Не приемам ултиматуми за Европейския съюз

4278
Мицкоски: Не приемам ултиматуми за Европейския съюз
Снимка: ВМРО-ДПМНЕ

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че партията му ще осигури парламентарно мнозинство от 61 депутати до 28 май. До тази дата трябва да бъде сформиран новият македонски парламент.

Мицкоски подчерта, че е "първият, който иска да види страната си в ЕС" и добави: "Не приемам ултиматуми, с които македонският народ ще плати за грешките на някои неразумни политици."

"Трябва да покажем характер, ако искаме да ни уважават, а не да ни подчиняват", каза още той. Вече има заявки от депутати, които смятат да подкрепят новото правителство. "Спечелихме малко над 436 000 гласа или 58 депутата. Нещо невиждано досега с такава избирателна активност и такъв процент спечелени гласове от партия, която е била в опозиция. Този исторически резултат много трудно ще се повтори в бъдеще", заяви Мицкоски в интервю за Канал 5, цитиран от БГНЕС.

Още: Антибългаризмът е кривият макарон, през който Скопие гледа ЕС

Той потвърди, че коалицията на досегашната албанска опозиция "Вреди" на Арбен Таравари ще бъде основен коалиционен партньор. Мицкоски определи формацията за" истинския представител на албанската общност в страната" и добави, че "всеки, който уважава предизборната програма на ВМРО-ДПМНЕ, е добре дошъл в бъдещото правителство".

"Със спечелването на 107 000 гласа коалиция "Вреди" потвърди доверието като надежден партньор на бъдещото правителство, което ще бъде ръководено от ВМРО-ДПМНЕ и коалиция "Вашата Македония". Ще дадем шанс на всички, въпреки че не очаквам Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ да приеме новите политики на правителството. Али Ахмети се обгради с грешни хора, така че е негова отговорност да отиде в опозиция. Ние обаче се нуждаем от 80 депутати в парламента за системни реформи и затова ще дадем шанс на всички", посочи лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Още: Християн Мицкоски обяви изборната победа на ВМРО-ДПМНЕ

Той подчерта, че демографията и раждаемостта ще бъдат голямо предизвикателство за новото правителство. Мицкоски заяви реформи в министерствата и прехвърляне на отговорности от едно министерство на друго. В новия кабинет няма да има министри без ресор.

Утре, 10 май, ще се проведе среща с коалиционните партньори във "Вашата Македония", на която ще бъдат обсъдени предложенията за бъдещото управление. "Неформална комуникация с потенциалния коалиционен партньор "Вреди" съществуват и сега, но първо трябва да имаме срещи с коалицията "Вашата Македония" и да изберем хора, които ще преговарят. За тях трябва и одобрение от партийните органи", посочи Мицкоски и добави, че не желае да води преговори под натиск и ултиматуми, а с диалог и аргументи.

Още: АФП: Победата на ВМРО-ДПМНЕ вещае нови сблъсъци с България и Гърция

ВМРО-ДПМНЕ нанесе тежка загуба на досега управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) на парламентарния вот. Формацията на Мицкоски ще има 58 депутата в 120-местното македонско Народно събрание.

Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, спечели президентския пост с огромна разлика срещу досегашния президент Стево Пендаровски от СДСМ.

Силяновска ще положи клетва на 12 май. По всяка вероятност първият ѝ указ ще бъде за връчване на мандат за съставяне на ново правителство на РСМ - на Християн Мицкоски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Потъналият в Черно море кораб е бил блъснат от друг, България разследва капитана

Товарен кораб потъна край Румъния, трима души от екипажа все още са в неизвестност

Системата за гласуване в Румъния е най-примитивната в Европа: Зам.-генералният секретар на НАТО

Влакова катастрофа в Белград

Хърватският парламент гласува третото правителство на Пленкович

Еди Рама се нахвърли на България: "Ужасна, отвратителна политика към Северна Македония"

Радев: Пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София

Гръцки медии: Скопие задълбочава разрива с Атина

Гръцки медии: Изказванията на Мицкоски са нова провокация

В торба за смет: Двойка изхвърли мъртвото си бебе на боклука в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com