X
 
 

Протести в 26 македонски града в срещу "албанската платформа"

816 0
Протести в 26 македонски града в срещу "албанската платформа"

За 11-ти ден подред в Република Македония се проведоха протести срещу т.нар. "Албанска платформа".

Този документ бе изготвен с личното участие на албанския премиер Еди Рама и бе подписан от лидерите на трите албански партии в Македония - ДСИ на Али Ахмети, Движението "Беса" на Билал Касами и Албанския алианс на Зиядин Села.

Платформата предвижда промени в конституцията, на държавните символи, герба, химна и въвеждането на албанския като официален език на територията на цялата страна.

Снощи протести имаше в 26 града на западната ни съседка. Участниците призоваха политиците да отхвърлят платформата и се обявиха отново за запазване на единството и териториалната цялост на страната. В протеста, който както обикновено тръгна от сградата на правителството и приключи пред парламента в центъра на Скопие, се събраха няколко хиляди души. В него участваха и известни музиканти и актьори, както и спортни федерации, предаде БГНЕС.

Германската агенция ЕПА информира за протеста и публикува снимки и плакати на участниците. Върху част от тях имаше и призиви "Американският посланик Джес Бейли да махне мръсните си ръце от Македония".

Припомняме, че на 1 март македонският президент Георге Иванов отказа да връчи мандат на лидера на СДСМ Зоран Заев за съставяне на правителство поради коалирането му с албанските партии, които приеха платформата.

ОТ ВМРО-ДПМНЕ призовават за провеждането на нови предсрочни парламентарни избори. Според тях това е най-доброто решение за изход от кризата. Заев настоява Иванов да му връчи мандата и да не нарушава Конституцията.

Actualno.com

Етикети: