Сръбската армия в бойна готовност по границата с Косово (ВИДЕО)

6771
Сръбската армия в бойна готовност по границата с Косово (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

Сръбската армия ще остане в най-висока степен на бойна готовност до петък, а военните формирования ще бъдат дислоцирани по административната линия с Косово и Метохия до 14 часа днес, заяви министърът на отбраната Милош Вучевич. Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич подчерта, че ситуацията в Косово и Метохия е напрегната и трудна и че никога не е била по-тежка, както и че реакцията на КФОР е закъсняла, съобщи РТС.

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич посочи, че частите на сръбските въоръжени сили ще бъдат подготвени да могат да изпълнят всяка задача и всяка заповед на държавното ръководство, т.е. на президента на Сърбия като върховен главнокомандващ.

ОЩЕ: Вучич постави сръбската армия в най-висока готовност, започнаха сблъсъци в Косово (ВИДЕО)

Задачата на армията е да остане в най-висока степен на бойна готовност, но очакванията му са кризата в Косово да бъде разрешена политически, а не чрез военни действия, каза той.

Министърът допълни, че началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили генерал Милан Мойсилович е в постоянни преговори с КФОР, чиято задача е да гарантира мира и „сигурността на сръбския народ в Косово и Метохия“.

„Хубаво е, че КФОР имат волята да пазят мира, но трябваше да изпратят тези узурпатори, да ги изпратят хубаво в съответствие с всички споразумения на юг от Ибър, за да им благодарят. Има КФОР, има ЕУЛЕКС, знае се кой се грижи за сигурността и мира в Косово и Метохия в съответствие с Резолюция 1244 и в съответствие с Военно-техническото споразумение от Куманово“, посочи Вучевич.

Според него КФОР действа като пръстен, който укрепва отбраната на косовската полиция срещу невъоръжени хора.

ОЩЕ: Косовската полиция гони със сълзотворен газ сърбите от общината в Звечан

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че ситуацията в Косово е напрегната и че никога не е била по-тежка. Тя благодари на сръбския народ за спокойствието и въздържането от насилие.

НАТО призова Косово да деескалира напрежението със Сърбия

НАТО призова Косово да намали напрежението със Сърбия, ден след като правителството му нахлу със сила в общински сгради, за да въведе н...

Бърнабич смята още, че реакцията на КФОР, чиято задача е да защитава интересите и мира на народа на Косово и Метохия, а не „узурпаторите“, е закъсняла.

„Нямам нито една добра дума за нашите партньори в ЕС или нашите партньори в КФОР. Реакцията им е закъсняла - те трябваше да бъдат там в петък, както са там днес. Мандатът им, съгласно Резолюция 1244, е да защитава мир и стабилност и преди всичко хората. Днес те не защитават хората, не защитават демокрацията и институциите, а защитават узурпаторите от демокрацията и обикновените хора и граждани“, каза Бърнабич“.

Тя подчерта, че мирът е най-важното нещо. Запазвайки мира, се запазва оцеляването на сръбския народ в Косово.

"Трябва да продължим да пазим мира. Мирът е най-важното нещо, което имаме. Никога няма да се откажем от това", каза Бърнабич.

Войници на КФОР, оборудвани за разпръскване на демонстрации, както и членове на косовската полиция, бяха разположени пред общинските сгради в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток. Представителите на Сръбската листа отправиха две искания към КФОР - новите албански кметове да не влизат в общинските сгради и специалните части на косовската полиция да се изтеглят незабавно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com