Вучич постави сръбската армия в най-висока готовност, започнаха сблъсъци в Косово (ВИДЕО)

10078
Вучич постави сръбската армия в най-висока готовност, започнаха сблъсъци в Косово (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Сръбският президент Александър Вучич постави армията в максимална бойна готовност заради ситуацията в Косово, където започнаха сблъсъци със специалните сили на Прищина.

Той е наредил спешно придвижване по посока на административната граница с Косово и Метохия, предаде местната медия "Новости".

Вучич се е решил на този ход заради "насилието, което специалната полиция на косовския премиер Албин Курти извършва срещу сръбското население в Звечан, Зубин Поток и Лепосавич", пишат още медиите в западната ни съседка.

Президентът, който е и главнокомандващ на националната армия, също така е призовал НАТО спешно да спре „насилието над сърбите“.

ОЩЕ: Guardian: Популистът и прокремълски авторитарист Вучич – главният виновник за климата на насилие в Сърбия

Вучич: Сърбия няма да влезе в НАТО, докато аз съм президент

Сърбия няма да влезе в НАТО въпреки засилващия се натиск от страна на други държави, докато Александър Вучич е на поста президент. Това...

Днес, 26 май, настана истински хаос в северната част на Косово и Метохия. Според сръбската медия b92 всичко е започнало, след като повече от дузина членове на Специалната косовска полиция са пристигнали с джипове в сградите на местната власт в Звечан, Зубин Поток и Лепосавич. Там имаше предсрочни местни избори и бяха избрани кметове от албански партии. Косовските сърби обаче не ги припознават и затова им попречиха да влязат в офисите си.

Униформените са използвали сълзотворен газ срещу събралите се сърби, чути са и взривове – вероятно от шокови гранати, пише сръбската b92. Има и ранени хора.

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич заяви, че ситуацията в Косово и Метохия е драматична и че Прищина върви към ескалация.

"Преди няколко минути президентът издаде заповед до армията да повиши бойната готовност до най-високо ниво. Армията започна своите действия. Това, което прави Курти, ни води към червени линии, това вече не е игра, това застрашава сигурността на всички хора, които живеят в тези райони", заяви Милош Вучевич пред TV Pink.

"Ние ще се подчиним на заповедта на върховния главнокомандващ и ще направим това, което се очаква от сръбската армия. Казвам на сърбите в Косово и Метохия да бъдат спокойни, да не се поддават на провокации, на сценарий, при който ще бъдат представени като престъпници. Продължава терорът срещу сръбската общност. Важно е да бъдем спокойни и в същото време да защитаваме правата и свободите си", допълни военният министър на западната ни съседка.

ООН: Отношенията между Сърбия и Косово са в опасно състояние

Ръководителят на мисията на ООН в Косово заяви, че отношенията между Белград и Прищина са се влошили през 2022 г., което ги поставя в о...

Според Kosovo Online сръбските жители на тези три града, където стават ексцесиите, са подпалили полицейски автомобили на косовската полиция, а също и една цивилна кола – снимки вижте тук.

По-късно сръбската държавна телевизия РТС съобщи, цитирана от БТА, че 10 души са били ранени в сблъсъци между специалните сили на косовската полиция и събралите се граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com