Унгария скандализира Румъния с "прекрояване на границата"

10584
Унгария скандализира Румъния с "прекрояване на границата"

Изявлението на унгарския депутат Золтан Косеги, който е от управляващата партия "Фидес", че през следващите 8 години страната му може да поиска преразглеждане на границата с Румъния, предизвика разгорещени реакции в Букурещ, пише в онлайн изданието си македонския вестник "Дневник".

Изданието посочва, че тези думи са казани от депутата по време на скорошното му посещение в румънския курорт "Борзонт".

"Ако "Фидес" засили позициите си и ако Унгария стане по-силна от икономическа гледна точка... въпросът за преразглеждане на границите може да бъде официално поставен в рамките на следващите 8 години, подчертава Косеги, цитиран от КРОСС.

Реакцията, която предизвика неговия коментар в някои среди в Букурещ принудиха говорителя на "Фидес", Габриела Шелмечи да излезе със специално изявление в което информира, че казаното от Косеги е негова лична позиция. 

Междувременно депутата от управляващата Социалдемократическа партия Каталин Иван, поиска временно отстранения от длъжност президент Траян Бъсеску да вземе становище по повод изказването на Косеги.

"Тъй като Бъсеску публично подкрепя партия "Фидес" и е близък с Виктор Орбан, той трябваше пръв да реагира на тази провокация. Ако не последва никаква реакция на изказването на този депутат от "Фидес", това ще означава, че за Траян Бъсеску са по-важни отношенията с управляващата партия в Унгария, отколкото националния интерес", изтъкна Иван.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com