Властта в Македония злоупотребява с предизборните кампании

6679
Властта в Македония злоупотребява с предизборните кампании

Политиците злоупотребяват рутинно с обществените ресурси и предлагат рушвети на избирателите преди изборите на 24 март, предупредиха водещи македонски НПО, предаде БГНЕС.

В предварителния си доклад по повод вота в края на този месец базирана в Скопие неправителствена организация хвърли светлина върху нарушенията на правилата за провеждане на кампания.

Предполагаемите нарушения варират от обещания за държавна работа в замяна на гласове до заплахи към хората, че ще загубят работните си места, изнудване на избиратели с предложения за социални помощи и стипендии и подкупване на граждани с кашони храна.

"Нашите наблюдатели твърдят, че в част от случаите партии предлагат 25 кг. брашно на социално уязвими хора в замяна на гласове", обясни Джабир Дерала – ръководител на Цивил.

В навечерието на първия тур експертът отбеляза, че голям брой избиратели се страхуват от кражби на самоличности и твърдят, че изборът им няма да остане в тайна.

"Държавните служители в страната на практика не работят, тъй като са заети в централите на своите партии", посочи Дерала. "Злоупотребява се също с деца... те са заети с това да разпространяват пропаганда в Интернет и да създават огромно количество омразна реч".

Сашо Орданоски от Трансперънси Македония също предупреди, че се задава вълна от подкупи.

"Свидетели сме на повишения на пенсиите, понижения на сметките за отопление, по-евтини медикаменти, повече държавни помощи за самостоятелно заетите, разтърсващи церемонии... това са все класически примери за корупция в политиката", наблегна той.

Дарко Алексов – директорът на МОСТ, организацията, която разполага повечето наблюдатели на изборите, обяви, че е необходимо по-ясно разграничение на държавните постове и партийните дейности.

"Фактът, че министри присъстват на събития, за да удрят рамо на кандидати в работно време или да посещават партийни събития през работните си часове е достатъчно красноречив за това дали има разделение между държава и партии", изтъкна Алексов.

Той отбеляза още, че финансовият министър Зоран Ставрески, културният министър Елисабета Канческа-Милевска и транспортният министър Миле Янакиевски посетили събитие на столичния кандидат-кмет Коце Траяновски, за да обещаят наведнъж, че ще построят нова многофункционална концертна зала.

Герт Аренс – ръководителят на наблюдателната мисия, изпратена от ОССЕ и ОДИЧП в Македония, обаче напомни, че твърденията трябва да бъдат доказани, преди да бъдат приемани за факти.

"Получаваме непрестанно сигнали за случаи на натиск върху хора да гласуват за определена партия. Те ще бъдат споменати в нашия доклад, само ако в крайна сметка бъдат доказани", коментира той пред "Утрински весник".

Македонската комисия за борба с корупцията все още не е направила официално изявление по въпроса за сигналите.

На 24 март избирателите в малката европейска страна ще избират кметове и общински съветници за 80 общини и столицата Скопие. Право на глас имат над 1 740 000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com