Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джентилони каза ще има ли компромис за България да приеме еврото от 1 януари

20 май 2024, 16:28 часа • 3329 прочитания

Европа очаква от България да изпълни всички критерии за приемане на еврото и не е склонна на компромис. Това стана ясно от интервю на еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси Паоло Джентилони пред NOVA NEWS.

Още: Прогноза от БАН: Приемането на еврото ще се отложи за след 2025 г.

През юни ще излезе Докладът за конвергенция на Европейската централна банка и Европейската комисия, в който ще стане известно дали страната ни изпълнява критериите, за да влезе в еврозоната в началото на 2025 г.

Следващата година

"България със сигурност ще изпълни три от критериите. Четвъртият, който е свързан с инфлацията, вероятно все още не е постигнат. Но ние сме оптимисти, че до края на годината България ще може да постигне и критериите за инфлацията. Това означава, че през следващата година, ако този критерий за конвергенция на инфлацията бъде изпълнен в срок, който можем да договорим с правителството, то може да стане възможно", обясни Джентилони.

Попитан, дали това означава, че България няма никакъв шанс за 1 януари 2025 г. той отговори, че "ние сме съвсем на добър път за намаляване на инфлацията, но все още не сме стигнали дотам". И допълни, че критериите могат да бъдат изпълнени до края на годината. "Цялото семейство на еврозоната е много щастливо от възможността през следващата година, по някое време, да се присъедини 21-ви член, а именно България", посочи еврокомисарят.

По думите му не е правен компромис с Хърватия при приемането в еврозоната. "Критериите, които използваме, са обективни. Те не са пригодени, направени за България, за Хърватия или за друга държава. Te са публикувани. Ако има любопитство, лесно е да се запознаете с тях. И както българските власти знаят много добре, в нашето сътрудничество, все още не сме стигнали до конвергентните критерии за инфлацията. Но бихме могли да ги достигнем скоро. И няма различно третиране между страните кандидат-членки на единната валута", увери Паоло Джентилони.

Още: Финансовият министър обсъди с еврокомисар приемането на еврото

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес