Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте отговорите на матурата по английски език за 12. клас за 2024 г.

20 май 2024, 17:27 часа • 22967 прочитания

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува отговорите на въпросите от днешния втори държавен зрелостен изпит по различни предмети.

Изпитният вариант, както и ключа с верните отговори на матурата по английски език, може да видите ТУК.

Всички отговори на останалите матури по втори предмет, може да откриете ТУК.

Най-много зрелостници – 12 704, се явиха на изпита по английски език. За ниво B2 – профилирана подготовка, текстовете за слушане и четене бяха в широк диапазон – от викингите, Наполеон Бонапарт, през странните закони в различните щати на Америка до Бетовен, Шопен и Вивалди. В писмената задача зрелостниците разсъждаваха върху възможността за сближаване на училището и бъдещо работно място, излагайки своите възгледи за това какво могат да допринесат за това училищата и бъдещите работодатели.

Номофобия – зависимост от мобилните телефони, дронове и изкуствения интелект бяха част от темите за В1 и В1.1, а в писмените задачи трябваше да разкажат случка, която не се е развила според очакванията, да опишат според собствения си жизнен опит как всичко може да се постигне, ако много го искаш и имаш волята да го направиш.

Още: Отговорите на матурата по български език и литература за 12. клас за 2024 г.

На зрелостните изпити днес се явиха близо 46 хиляди ученици - общо над 25 000 от тях полагат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а около 21 000 абитуриенти са на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Близо половината от пожелалите да се явят на изпит по професия защитаваха дипломен проект, а други развиваха изпитна тема по теория на професията или решаваха тест по теория на професията. Резултатите от днешните изпити, както и от първата матура по български език и литература, ще бъдат обявени до 7 юни.

Най-много от завършилите профилирани гимназии са избрали да положат изпит по английски език като втора задължителна матура. Следват биология и здравно образование, география и икономика, математика, философия.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес