"Стопанката на Господ" на Розмари Де Мео: Роман и требник на българските народни обреди

204745
"Стопанката на Господ" на Розмари Де Мео: Роман и требник на българските народни обреди

„Стопанката на Господ" е роман по истински случай и требник на българската народна вяра. В книгата са описани лични и родови български тайнства, живи и до днес, и приказката за тяхното откриване. Описанието на тайнствата позволява на всеки българин, който ги прочете, да ги извършва сам или в рода си. Стига да обича и почита корена си... и да усеща потреба да го стори.

Понятието „требник" идва от старата дума „потреба" - нужда. Една от най-големите ценности на книгата са 11-те народни повели и най-вече последната: „Почитай вярата всекиму, било тя чужда на твойта, че тя е най-скъпа потреба и право на всеки човек!". Историята, описана в романа, е посветена на потребата на българите да си пазят обичаите, магията и старата вяра.

Авторът Розмари Де Мео носи това име поради италианския произход на бащиния си род. Тя завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов" в клас на проф. Стефан Данаилов. Няколко години след това заминава за Италия. Както самата тя обяснява, българският ѝ корен я дръпва обратно в родината и пътят ѝ поема в нова посока. Със сестра си и баща си създават фондация ЩЕДРО СЪРЦЕ и заедно правят националните кампании „Да вдигнем знамето в училище", „Съхрани българското", и „Шампионите тръгват от училище". Работи като телевизионен сценарист и редактор. Добре позната е на читателите на Списание 8 с рубриката за народните обреди, която води в продължение на година.

Кой е Дрейк Вато? И как едно българско момче сбъдна мечтата си да стане писател

В България излезе книгата "Космически залог" на автора Дрейк Вато. Романът е изключително интересен и трудно може да си представим, че...

През последните години Розмари Де Мео обикаля страната със семинарите си „Скритото знание на българите" и „Дарът на корена". Самата тя е наречница. Защитава дипломна работа на тема „Българското обредно наричане като терапия". Книгата, която издава, е рожба на дългогодишни дирения и преживявания с възрастни хора, запазили старото знание.

Кратко съдържание:

Райна напуска България, за да се омъжи и живее в Италия. Животът там е прекрасно сбъдване на голямата ѝ мечта. Но нещо се пропуква, цветовете от приказката изтичат и Райна се разболява. Никой не разбира причината. Единственото обяснение, което кръжи наоколо е... магия. Младата жена се връща в България, за да си подреди мислите и да намери покой. Пътят я завежда в селска махала при няколко старци, които променят живота й. В махалата една баба ѝ казва, че коренът ѝ бил български, бил от дълбоките... и не я пускал. А бабата е наречница... Старците учат Райна, че силата ѝ е точно там, в българския ѝ корен. Хващат нишката на Райниния живот и я пресукват така, че да си вземе силата. А в заника на живота си старата наречница предава дарбата и знанието си... Една наречница все повтаря, че ще дойде време, в което българинът отново ще си чуе Корена и през Него ще си върне и силата! „Стопанката на Господ" разказва, как реченото ѝ може бъде сторено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо

"Камий, моето вдъхновение" - разказ за съпротивата пред непоносимото

"Диви цветя" - смешен до сълзи, но и нагарчащ роман (СНИМКИ)

"Басейнът, както и други разкази за любовта" - нова книга на Ангел Г. Ангелов

"Семейни жени" - откровен роман за брака, приятелството, любовта и желанието

"Градът на Божията мъдрост" – изповедта на един писател за невъзможните мечти

Актьорът Жан Рено издава първия си шпионски роман

"Всичко винаги е съвършено!" – изкуството да приемаш нещата такива, каквито са

Възможно ли е черновата на един роман да се окаже признание за перфектното убийство?

Отиде си писателят Пол Остър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги