X
 
 

Храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас ще приюти чудотворна икона

4460 0
photo of Храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас ще приюти чудотворна икона
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Чудотворната икона "Св. Богородица Касперовская" от Украйна пристига в Бургас на 17 октомври. Тя ще бъде поставена за поклонение в храм "Св. св. Кирил и Методий". Иконата идва тук от град Ананиев. Нейната история е свързана с изцеление на много миряни, които са се помолили пред нея.

По време на престоя на иконата в различни храмове в страната ще бъде отслужван Акатист към "Св. Богородица Касперовская". Това е молитва за здраве, изцеление и спасение на вярващите.

Светинята ще остане в храм "Св. св. Кирил и Методий" до 19 октомври, след което ще обиколи и други градове. Тя ще бъде в Поморие, Царево, Приморско и Созопол.

Датите и местата за посещение са обявени от Сливенската митрополия. На 20 октомври в Царево иконата ще бъде в храм "Св. цар Борис", на 21 в Приморско в храм "Св. св. Кирил и Методий", на 22 в Созопол в църквата "Св. вмчк. Георги Победоносец".

Иконата е донесена в Русия в края на XVI век от сърби от Трансилвания. От 1809 година е собственост на Джулиана Касперова. През 1840 година Касперова се моли пред иконата на Божията Майка и вижда, че Девата засиява. От този момент започват да се случват чудеса, свързани с изцеление, които са дело на Св. Богородица. През 1844 година иконата е пренесена в селската църква. Оттогава иконата на Дева Мария от Касперово е изцелила много хора и е обявена за чудотворна.

От 1936 година се намира в Успенския събор в Одеса.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители