Откриха паметник на Петко Задгорски в Морската градина в Бургас

4717
Откриха паметник на Петко Задгорски в Морската градина в Бургас
Снимка: община Бургас

„След години усилия един от най-талантливите бургаски творци -първият председател на Дружеството на бургаските художници Петко Задгорски има свое достойно място на алея в Морската градина. Благодаря на всички, с които изминахме този дълъг път и специално на Румяна Емануилиду.” Това каза в приветствието си кметът Димитър Николов, секунди преди официално да открие паметника пред всички гости. Той припомни, че съвсем символично е избрано и мястото на бюст-паметника, който се намира в непосредствена близост до скулптурата на поета Александър Пушкин, най-значимата творба на Задгорски, за която казват, че е най- добрият паметник на поета извън пределите на Русия.

Сред гостите на събитието бяха зам.-кметът Диана Саватева, Георги Динев, директор на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”, Данка Георгиева, директор на Държавен архив – Бургас поети, интелектуалци и общественици.

„Паметникът на именития художник е направен по автопртрет, който Задгорски си е направил през 1949 година. Той и до днес се съхранява във фонда на Бургаската галерия. Искрено се надявам да се харесва и бургазлии да му се радват”, сподели скулпторът Руси Костадинов.

Събитието се превърна в празник с изпълненията на Бургаския духов оркестър и рециталът на учениците от ПГЧЕ „Васил Левски”. На място се прочетоха и благодарствени адреси от наследниците на Петко Задгорски, които живеят в Германия.

Стъпките по изпълнение на идеята започват през 2019 година. Спазвайки общинската наредба за паметниците, много бързо се събират и входират нужните 1305 подписа. Сред тях са художници, журналисти, поети и писатели, служители на държавни, общински и частни институции и фирми /Държавен архив, НОИ, Регионална библиотека, читалища и др./, ученици от Руската езикова гимназия и много други. 25 са дарителите подкрепили идеята.

„Заедно със сина на Петко Задгорски, Венелин Задгорски се обърнахме към кмета Димитър Николов за съдействие. Той веднага разпореди на отделните служби и процедурата се задейства. Община Бургас съдейства активно за реализиране на целия проект от самото начало”, разказва председателят на Сдружение "Общество за духовни изяви" и на Инициативния комитет Румяна Емануилиду.

Най-забележителното дело на Петко Задгорски (1902-1974 г.) в Бургас е паметникът на Пушкин в Морската градина, открит през 1952 г. Тук Задгорски е бил учител по рисуване. Сред неговите ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници. Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име. От 2004 година е почетен гражданин на Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Над 20 училища в Бургас представиха свои разработки и иновативни проекти в базара на професиите

Бургас заяви лидерски амбиции в туризма през 2024 г.

Пухкав котарак от пясък се появи на бургаския плаж (СНИМКИ)

Кметът на Бургас се срещна с магистри от Академията за държавно управление на Казахстан

Белодробната болница в Бургас ще проведе седмица за борба с туберкулозата

Не бива да чакаме да се случи инцидент с наш близък, за да станем дарители: Кръводарители в Бургас

Обсъжда се създаването на авиокомпания „Burgas Air“

След златото от Естония, Цанко Цанков гледа към ледения маратон в Нова Зеландия

Полицията в Бургас търси свидетели на катастрофата, при която загина майката на две деца

Започва поставянето на кафяви кофи за биоразградими отпадъци в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас