С плаващ кран почва разширяването на пристана на остров Света Анастасия

3534
С плаващ кран почва разширяването на пристана на остров Света Анастасия
Снимка: Димитър Николов/Facebook

Пристигна плаващият кран, който ще работи по разширяването на пристана на остров Света Анастасия. Той ще работи периферно в акваторията и няма да пречи на посещаемостта. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов в профила си във Фейсбук.

Ето какво още написа той:

Удължават стария и изграждат нов кей на остров Света Анастасия

В ход е проектът за подобряване на условията и безопасността при акостиране на остров Света Анастасия. Най-простото обяснение е, че се ...

"Проектът има за цел подобряване на условията и безопасността при акостирането на плавателни съдове на острова. С 10 метра се удължава старата кейова стена, а едновременно с това ще се изгради още една, дълга 40 метра. Така ще се получи пристан, затворен от две страни, а не защитен само от едната.

С изпълнението на проекта да бъде защитена от ерозия скалистата основа на острова, а с изграждането на новия пристан ще бъде удължен периодът за посещение на острова. Той ще осигури по-безопасно акостиране, а при лошо време ще е убежище за малки плавателни съдове.

Скоро остров Света Анастасия отново ще посреща своите гости, като се спазват всички изисквания за дезинфекция и здравна безопасност. Работата по обновяване и разширяване на пристана няма да попречи на туристическия сезон, тъй като ще се върши основно в морето.

И малко любопитни факти: Остров Света Анастасия е с вулканичен произход. В резултат от въздействието на вятъра и вълните, през вековете са се появили скалните му образувания - Гъбата, Дракона, Портата на слънцето, Пиратския кораб. Островните брегове са каменисти и недостъпни. Достъп има само от югозападния край, където се намира сега съществуващият малък пристан.

Ателиета по рисуване ще се провеждат на о. Св. Анастасия

Остров Света Анастасия ще се превърне в художествено ателие, в което всеки ще може да даде простор на своя талант и да рисува по нестан...

Островът за пръв път е нанесен на картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през XVII век. През 1889 г. е изграден фар от френска компания. Първоначално той е бил монтиран на железен стълб, издигащ се на 40 метра над морското равнище. При хубаво време светлината му се е виждала на 10 мили. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите на новия фар. За първи път той е запален на 13 юни 1914 г. и вече повече от 100 години продължава да обслужва корабоплаването в района.

Почти целият остров е обкръжен с риф, който в южния си край е широк 1,5 метра, а дълбочината му е 5 метра. В близост до северния и източния бряг има надводни камъни, около които дълбочината рязко намалява. От 2001 г. островът е със статут на културно-историческа забележителност."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас