Сто бебета повече са се родили в Бургас за 2017-та година

11793
Сто бебета повече са се родили в Бургас за 2017-та година
Снимка: община Бургас

Близо 3700 бебета са се родили в бургаските болници през изминалата година. С това се похвалиха акушерите и неонатолозите от родилните отделения на УМБАЛ Бургас, МБАЛ "Бургасмед" и  УМБАЛ "Дева Мария", които днес отбелязват професионалния си празник - Деня на родилната помощ - Бабинден.

1620 бебета са проплакали в УМБАЛ Бургас за 2017-та, 1337 в УМБАЛ "Дева Мария" и 720 в МБАЛ "Бургасмед". Спрямо 2016-та година увеличението е с близо 100 бебета за година.

Възходяща тенденция се наблюдава и в първия месец на 2018-та година. Само за първите три седмици от януари родените деца в бургаските болнични заведения са почти 200.

Като добра повеля на самия Бабинден, непосредствено преди ритуала първа глътка въздух поеха новородените Анастасия в МБАЛ "Бургасмед" и Ивайло в УМБАЛ "Дева Мария".

Специално за Деня на родилната помощ, зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян присъства на тържествата по този повод в трите здравни заведения и поздрави всички акушери, гинеколози и неонатолози от името на кмета Димитър Николов.

"Денят на родилната помощ е символ на новото начало. Няма по-голямо чудо за всяко семейство от появата на дете. Трудно е да се изкаже с думи признателността към Вас - хората, благодарение на които на бял свят идва новият живот. Пожелавам Ви много израждания и здрави бебета и усмихнати родители", пожела в поздравителния си адрес до акушерите кметът на Бургас Димитър Николов.

"Надявам се обществото ни да засвидетелства нужното уважение към вашата важна и отговорна професия, която често остава подценяван", приветства акушерите в УМБАЛ Бургас и вицепремиерът Валери Симеонов, който също почете празника им.

Традиционният ритуал на Бабинден беше спазен във всички АГ-отделения. Както повелява, акушерки и млади родилки измиха ръцете на началниците на родилните отделния - д-р Снежана Ризова в "Бургасмед", д-р Антонио Душепеев в УМБАЛ Бургас и д-р Валентин Ирмов в УМБАЛ "Дева Мария".

На тържествата за Бабинден присъстваха още вицепремиерът Валери Симеонов, зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Георги Колев, депутатите Валентин Касабов и Християн Митев, зам.-областният управител Севдалина Турманова, директорът на Регионална здравна инспекция д-р Георги Паздеров, директорът на общинска дирекция  "Социални дейности и здравеопазване" Мая Казанджиева, много деца и родители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас