Да си малък е голяма работа: Защо е важно да работиш това, което обичаш? (Видео)

6466
Да си малък е голяма работа: Защо е важно да работиш това, което обичаш? (Видео)
Снимка: Actualno.com

Казват, че малките камъчета обръщат колата. Много често това се оказва самата истина. Мъдростта в тези думи идва да покаже, че когато не се отдава заслуженото внимание на наглед малките истории, в крайна сметка цялостната картина губи своя контраст и остава да прашасва в мазето на живота. „Да си малък е голяма работа” е новата рубрика на Actualno.com, която ще разкаже именно тези малки бизнес истории, на които се гради това, което наричаме съвременна икономика. Благодарение на партньорите от Vivacom, светлината на прожекторите ще бъде насочена към истинските герои на съвременния бизнес – малките и средни предприятия. Специално за тях телекомът стартира своята кампания „Бизнес великани“ и им предлага комбинирани оферти за мобилни услуги, оптичен интернет и телевизия, с които могат да спестят до 30% от месечните си разходи за телеком услуги.

Защо е важно да работиш това, което обичаш? Отговор на този въпрос намираме в новото издание на рубриката на Actualno.com „Да си малък е голяма работа”, реализирана в партньорство с Vivacom.

Според Теодора Райкова, която заедно със сестра си Виктория, е създател на столичния магазин за цветя и ръчни изделия „Къщата на чудесата”, да работиш това, което обичаш е особено важно.

„Захванах се с това първо защото го харесвам и обичам. Смятам, че хората трябва да работят това, което обичат, защото огромна част от времето, което прекарваме на работа, ако е свързано с нещо, което не харесваш, си е наказание.”, казва тя.

Магазинът на Теодора и сестра ѝ предлага най-различни стоки и услуги, свързани от аранжирането на цветя до създаването на ръчно изработени изделия от естествени материали.

„Аз основно се занимавам с цветя от 16 години. Това е голямата ми любов. Но освен това харесвам ръчни изработки от естествени материали и правя и тях – всякакъв вид опаковане, сватбена флористика, докато сестра ми е останалата част. На втория етаж помещението има работилница. Тя се занимава с дървени уникати, от най-дребните бижута, пръстени, други малки неща и дори кутийки от орех, до малко по-големи и мащабни неща, включително част от мебелите в магазина.”, разказва Теодора.

Собственият бизнес дава свободата човек да рискува и да се опита да подреди приоритетите си спрямо собствените си разбирания за живота. Това е и в основата на мотивацията на Теодора за стартиране на подобно начинание.

„Много исках всичко, което правя да е лично моя идея и да няма някой, който да го контролира и да го следи, съответно всичко, което се случва да е по мое желание и усмотрение.”, посочва тя.

Стремежът сам да си господар на съдбата си в съчетание с желанието да работиш това, което обичаш, обикновено е формула, която е завела мнозина до успеха. Но за да превърне това в реалност, човек трябва да бъде упорит и отдаден на професията си.

„Всички цветя са ми любими”, казва Теодора. По думите й, всяко цвете има своето място и своята аранжировка. „Това е все едно да ме попиташ, кой е любимият ми човек, всеки е любим по-различен начин”, споделя тя, добавяйки, че намира най-голямо удоволствие в аранжировката на цветя в по-малки мащаби, като изработката на булчински букети.

„Като цяло естествените материали са ми най-любими. Затова избягвам всякакъв тип лъскави опаковки, пластмасови мрежи, които напоследък са доста чести, защото вярвам, че природата не може да бъде украсена и е редно да бъде само декорирана.”, казва тя.

Според нея, предимството на творческата работа е, че всеки ден е различен и вдъхновяващ. Но нищо не може да се сравни от връзката с клиентите и усещането от добре свършената работа.

„Най-любимо ми е връзката с клиентите и това да знам, че се чувстват доволни. Защото при нас личното отношение е най-важно и щурите идеи са много добре посрещнати тук, почти няма нещо, което да не можем да направим за нашите приятели, клиенти.”, казва Теодора.

Собственият бизнес дава свободата човек да изрази себе си, като носи отговорност както за собствените си успехи, така и за пораженията.

„Най-много ми харесва в това да имаме собствен бизнес е, че нещата се случват както на нас ни харесва. Всичко се подрежда както ние преценим, купуват се материали, с които най-много обичаме да работим и имаме свободата да творим както, където и когато пожелаем.”, казва тя.

„Основно това да бъдем себе си най-много ми харесва”, продължава Теодора.

Малкият бизнес обаче не е лесно начинание, особено в тежките времена, в които живеем. Поради това правилната подкрепа в точния момент понякога може да бъде този малък тласък, който да превърне една мечта в реален успех.

„Като цяло в България е доста трудно да се прави бизнес, защото малкият бизнес има основно отговорности и много малко позитиви. Точно поради тази причина кампанията на Vivacom за мен лично беше много ценна като подарък, защото един гигант застана зад нас и ни показа, че сме важни и че има смисъл в това, което правим, че не е безсмислено да правиш това, което обичаш и да се опитваш да се развиваш, макар и в доста тежки времена.”, казва Теодора.

Според нея, комуникацията в наши дни представлява лицето на бизнеса, което прави качествените услуги жизнено важни за развитието на всяко начинание.

„Условията, които предложи (Vivacom) на мен и на сестра ми за интернет, телефон, много подпомагат, защото са комбинирани в наш интерес и всичко е на едно място и става много лесно като плащане, а всеки знае колко е досадно плащането на сметки на различни места.”, казва Теодора.

Защо е важно да работиш това, което обичаш? Този въпрос изглежда има много отговори, но благодарение на Теодора и „Къщата на чудесата” се докоснахме до поне един от тях - заради удоволствието да бъдеш себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com