Агенцията по горите отиде в ръцете на "символ" от времето на Орешарски

2982
Агенцията по горите отиде в ръцете на "символ" от времето на Орешарски
Снимка: БГНЕС

Вчера, 8 март, стана ясно, че Григор Гогов е новият директор на Изпълнителата агенция по горите (ИАГ). Той е заемал същия пост между август 2013 - август 2014 г., по време на кабинета на Пламен Орешарски.

Гогов заменя на поста инж. Тони Кръстев, който оглавяваше Агенцията по горите през последните 2,5 години. Мотиви за смяната на Кръстев не се посочват.

Пожарът край Малко Търново е овладян

Повече от 100 горски служители от Регионална дирекция по горите - Бургас, Държавни горски стопанства (ДГС) – Малко Търново, Звезд...

"Зелените" обаче реагираха на смяната, като няколко часа по-късно изпратиха писмо до медиите, в които изразяват своето остро несъгласие срещу "безпринципното назначение на ловния специалист Гогов за директор на Агенцията". 

Според тях той е скандално известен с близките си връзки с ловните лобита и дървената мафия, както и с редиците нарушения и злоупотреби като директор на ловно стопанство. "Опазването на горите от незаконна сеч е инвестиция в бъдещето и здравето ни. Не можем да допуснем толерирането на фигури, емблематично свързани с погубването им", категорични са Зелените.

Те напомнят, че инж. Гогов не за пръв път е поставен да ръководи най-важната контролна институция в горите – предното му назначение беше от правителството на Орешарски. "Една от първите му задачи тогава беше да разформирова специализираното звено на агенцията за борба с дървената мафия. Това звено, известно още като екипа „Бързи и яростни“, се прочу със своите бързи и независими проверки, разкриващи фрапиращи нарушения в горите, често свързани със скандални фирми с политически протекции. По негово време агенцията се характеризираше и с крайно ниска прозрачност по отношение случващото се в горите", пишат още "Зелените".

Проверка на Actualno.com установи, че Григор Гогов е бил отстранен от служебният кабинет на Георги Близнашки заради занижен контрол и опорочени процедури при назначаване на директорите на природните паркове. Сега е възстановен на поста отново от служебен кабинет.

"Зелените" предупреждават - държавата се мъчи да избяга от еврозабраната за пестициди

Неоникотиноидните пестициди у нас може отново да бъдат позволени. България прави постъпки за такава дерогация и за тази година. Това ...

Според Зелените "през последните години скандалната личност на Гогов се прочу с фрапиращите злоупотреби в Държавно ловно стопанство „Черни Лом“, като прикриване на незаконни сечи, дърводобив без одобрен план, източване на стопанството чрез близки до Гогов фирми".

Наша проверка откри също, че дърводобивни фирми на самия Гогов и сина му Георги (напр. Лессервиз ООД) нееднократно са осъждани заради задължения към общини и други фирми. Пример за това е дело за неплатена продажна цена по договор за покупко-продажба на дървесина от 2012 г., като тогава фирмата е осъдена да заплати на община Опака 9381 лв.

През 2014 г. Търговищкият окръжен съд запорира поземлен имот с площ над 5 декара в с. Кардам общ. Попово, който е собственост на "Лессервиз". Съдът запорира и намиращите се в имота машини и съоръжения. Причината - неплатено обезщетение по дело, заведено от фирма „БГ-Груп“ ООД, на стойност 22 629 лв.

"С това скандално назначение служебното правителство затвърждава възникналите в последните дни обществени подозрения, че правителството, вместо да подготвя изборите, бърза да обслужи мафията и нейните публични лица", категорични са "Зелените". Затова те настояват служебният премиер Огнян Герджиков да каже кой е предложил "скандалния ловец" за директор на Агенцията и как правителството ще гарантира опазването на българските гори с подобни ръководители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика