След първо четене: Приеха идеята за отделна борса за търговия с газ

2641
След първо четене: Приеха идеята за отделна борса за търговия с газ
Снимка: iStock/Guliver

Либерализация и на газовия пазар чрез създаване на отделна борса за търговия с газ - това е основната идея на приетите на първо четене промени в Закона за енергетиката.

Те минаха през пленарна зала със 107 гласа „за“, един „против“ и 61 въздържали се.

До манипулации на газовата борса ще доведат промените в Закона за енергетиката, смятат от БСП

"Имаме съмнения, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до манипулации на газовата борса." Това каза народният представител ...

Текстовете регламентират организирането на борсов пазар за газ, както и отварянето му към Европа. Има и изключения - на борсата няма да има газ по договорите, които "Булгаргаз" е сключил, преди законът да е влязъл в сила. Това изискване не засяга и компании, които са си изградили газопроводи и могат да сключват договори за доставки по тях.

В проекта за закон има график какви количества "Булгаргаз" да продава на борсата. Започва се от 7% от потреблението в страната през 2020 година и се стига до 34 на сто през 2024 година.

Количествата се освобождават след разрешение от КЕВР и договор между "Булгаргаз" и оператора на борсата. Добивните предприятия са задължени да продават 25% от газа. В мотивите е записано, че предлагането на борсата през 2020 година започва от 910 млн. куб. метра, за да стигне до 2,150 млрд. куб. метра през 2024 година.

Търсенето в първата година се очаква да е 694 млн. куб. метра, като ще стигне до 2,485 млрд. куб. метра през 2024 година. На борсата газ ще може да се продава за България, Гърция, Турция, Румъния, Македония, Сърбия.

Има идея и продаваните количества да отиват до Централна Европа - или през Сърбия, Унгария и Австрия или през Румъния до Украйна по сегашния трансбалкански газопровод.

Законова идея - да правим борса за търговия на газ

Либерализация и на газовия пазар чрез създаване на отделна борса за търговия с газ - това е основната идея на готвени от ГЕРБ и "Обедин...

Сроковете и стъпките на либерализация са обвързани със строителството на интерконекторните връзки, както и на газопровода от турската граница към Провадия и оттам до границата със Сърбия.

 Дебати

Притеснения от промените изразиха от парламентарната група на БСП. "Имаме съмнения, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до манипулации на газовата борса." Това каза народният представител от левицата Драгомир Стойнев. „Газовият хъб „Балкан“, с който правителството толкова много се хвали, все още е медиен проект. Разбира се, че го подкрепяме, но все още не виждаме даден старт освен интерконекторната връзка“, посочи Стойнев. „Имаме съмнения по този законопроект, защото няма как да не се притесняваме от пазарни манипулации. Ние ще се въздържим, защото манипулациите на тази борса, която ще създадем, ще доведат и до манипулации на газовата борса“, каза още той. „Само от вчера имаме два примера – две дружества са купували 50 мегавата на ниски цени. И неслучайно българите са притеснени, защото за тях не остава евтина енергия. Искаме да се гарантира, че ще бъде на прозрачен принцип и ще се гарантира, че ще се предоставя конкурентна цена. Законопроектът е нужен, но сме притеснени и ще гласуваме „въздържали се“, заяви депутатът от БСП.

Либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Склонни сме да приемем всяка критика, когато тя е градивна и ще доведе до добри резултати за България. Министерството на енергетиката приема изцяло предложения законопроект, защото това, което се цели да бъде постигнато с тези промени ,е изключително важно за българската енергетика“, посочи Петкова. „Чуха се изказвания, че сме закъснели с либерализацията на пазара на природния газ в България. Може би на всички ни се е искало това да се случи по-рано, но няма как да бъде либерализиран пазарът, щом имаме един единствен доставчик. Когато те се увеличат, ще има различни условия и конкуренция, което ще е в интерес на потребителите. И смятам, че този момент е назрял сега, защото няма как да търгуваме с нещо, ако не можем да го получим от няколко места“, каза още тя. Енергийният министър посочи, че с изграждането на инфраструктурните проекти се създават условия да имаме доставка на природен газ от различни източници. „И следващият момент е изграждането на борса за търговия на природен газ. Така че смятам, че моментът е абсолютно адекватен на ситуацията“, коментира тя. Във връзка с изказани съмнения за манипулация на газовата борса, Петкова посочи, разчитам, че ако има подобни съмнения, КЕВР ще се самосезира, за да бъде направена проверка и всички да са спокойни.

Управляващите не трябва да се занимават с дребни неща като името „Балкански поток“ или „Герберски поток“, а да се постараят да има доставки на газ в България. Това каза народният представител от ДПС Рамадан Аталай.  „Чрез създаването борсов пазар за газова енергия ще се позволи да се създаде и развие свободен пазар на природен газ и отпадане на регулирания, за което толкова време мечтаем. Този закон е приет със закъснение“, посочи Аталай. Той посочи, че пазарът трябва да бъде либерализиран. „Но ако не направим така, че да осигурим средства и не направим възможно реализирането на хъб „Балкан“, няма как да увеличим тези 3% газоразпределение. Говорихме да направим заседание с газоразпределителните дружества в България, които са завладели териториите и други не могат да влязат там и да създадем условия и други участници да влязат. Иначе ще тъпчем на едно място и ще се чудим дали имаме или нямаме диверсификация“, коментира Аталай. Той посочи, че в закона има неща, с които не е съгласен и които трябва да се прецизират между първо и второ четене. „Призовавам управляващите да не се надпреварват дали ще се казва Балкански поток - Герберски поток, ако искате го наречете. Но направете всичко възможно доставките на газ в България да се случат. Защото закъсненията, които в момента притесняват народните представители с интерконектора с Гърция и строителството на газопровода до Сърбия, доказват,че ние се борим с дребните неща. Опитваме се да убедим г-н Путин, че като го наречем „Балкански поток“, Европа ще прегърне проекта“, заяви Аталай и посочи, че управляващите трябва да започнат да се занимават с темата сериозно. „Не искам да съм пророк, но като че ли закъснението, което се случва в момента, и опитите да се преодолее всичко, което се случва със Закона за обществените поръчки,ще навреди на България“, коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика