Танева: Лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда

2307
Танева: Лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда
Снимка: БГНЕС

"Да, лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда. Какво да коментирам, нещо стил памфлет." Нашите малки производители са такива - неустойчиви, неорганизирани, но секторът е такъв какъвто е. Така земеделският министър Десислава Танева отговори на обвиненията на търговските вериги в лобизъм за млечния сектор и протекционизъм пред БНТ.

На 14 април търговските вериги изпратиха позицията си по мерките на държавата до медиите. В нея се задават ясни въпроси, продиктувани от неясни разпоредби, като това какво означава площ, "достатъчна за излагане и продажба": Земеделският министър да обясни на хората от кои любими продукти да се лишат.

Търговски вериги предупредиха за отрицателен ефект от мерките на МЗХ

"Важно е да се има предвид, че в България оперират изключително много производители на хранителни продукти с различни географска локаци...

Повод за "войната" между земеделския министър и веригите стана решението на правителството да въведе задължително условие за продаване на регионални стоки в магазините. Силовата намеса на кабинета в работата на търговските вериги се наложи, след като земеделският министър Десислава Танева обясни пред медии как две седмици им се моли, за да предприемат мерки в защита на българските селскостопански производители. Вчера и парламентът прие мерки в защита на земеделските производители.

Земеделският министър отговори на обвиненията, че не е търсила веригите преди да се вземат правителствените решения. "Вашата оставка ли искат? попита водещата. Аз не се притеснявам, всеки е в правото си да я поиска. Моето усилие до последния ден на тази позиция е как да намаля щетите от пандемията". Имаше среща и с производителите и с търговските вериги, обясни още Танева.

"Реакция в стил "предизборна кампания" безспорно не съм очаквала. Но нека не занимаваме хората с една позиция срещу мен. Нека видим какво предлагаме – веригите на практика да си функционират с техните механизми и начин на работа, с едно единствено изискване – да има пространство, даже и процента махнах заради тях, – да има място за регионални производители", обясни министър Танева.

"Не знам къде я виждат тази корупция, предложението е да се реализира моделът "регионален производител", който функционира в по-богатите от развитите страни. Това е основна концепция за веригите там. Ние сме търсили варианта да е възможен за всички търговци у нас. Примерите за унищожена продукция идват вече от всички страни. Ето Холандия унищожава лалетата. Ако ние не доведем българската стока до потребителя, ни очакват същите репортажи, подчерта земеделският министър.

КЗП посъветва и големите търговски вериги да не се изкушават в нелоялност към потребителя

Само за миналата година сме издали над 300 заповеди, с които забраняваме такива нелоялни практики. Това съобщи председателят на Комисия...

В Гърция докладват на седмица – веригите колко фермерска стока са изкупили. Но това не е решение за нас. Важно е да не похабим земеделския труд, каза категорично Танева.

От приемането на постановлението очаквахме предложения и искания от веригите. Искахме този модел да заработи. По повод обвиненията в "неорганизираност и подготвеност"– да така е, такъв е сектора на земеделските малки производители. Веригите трябва да направят допълнителни разходи – да така е, но трябва да го направим в този момент, обясни още Танева.

На обвиненията в лобизъм в млечния сектор земеделският министър отговори, че задълженията, които се вменяват за използването на сурово българско мляко е мярка в подкрепа на малките производители. Това е в ущърб на предприятията и въпреки това те подкрепиха мярката, защото са на ясно, че връзката между производител на сурово мляко и преработвачи на суровината трябва да бъде запазена и след пандемията, заяви министъра.

Няма да има увеличение на цените, каза отново Танева, "не очаквам, даже напротив – очаквам да се увеличи качеството на предлаганата стока. Българското производство на храни е достатъчно, да му дадем достъп до клиента. Вече цените се  поуспокоиха. В началото на пандемията имаше колебание заради решенията на страните и ситуацията по границите.

Забрана за износ не предвиждаме. България е ресурсно богата страна – нетен износител. Нямаме основания да спрем износа. Това са средства, вложени в производство. Имаме в момента 1 лмн и 400 хиляди тона пшеница - имаме пшеница за 1 година напред. Нямаме притеснения, категорична беше министърът. В същото време Румъния вече забрани износа на зърнени култури.

Динамична е ситуацията. Трябва да сме обединени и солидарни в нея, категорична беше Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа преговаря за транзит на азерски газ през Украйна

Зелена енергия от Азербайджан за Европа: България иска да е съакционер

Следизборно: Токът ще поскъпне повече от обявеното

Поевтиняване на парното бе обсъдено в КЕВР

NEXT BASKET разработи първия в света онлайн модел Бизнес без служители

Новият европарламент отменя забраната за бензиновите автомобили от 2035 г.?

Бил Гейтс започна да строи АЕЦ от ново поколение

Със „Супер кредит“ от Fibank всяка мечта вече е на една ръка разстояние

Цените на петрола трайно поеха в нова посока

Обрат: "Булгаргаз" поиска нова посока за цената на синьото гориво през юли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика