КЗП посъветва и големите търговски вериги да не се изкушават в нелоялност към потребителя

1747
КЗП посъветва и големите търговски вериги да не се изкушават в нелоялност към потребителя

Само за миналата година сме издали над 300 заповеди, с които забраняваме такива нелоялни практики. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов след като по-рано стана ясно, че търговска верига е подвеждала потребителите с различни цени на една и съща стока на щанда и на касата.

След като ние сме го констатирали и съдът го е потвърдил, смятам, че няма да има разумен човек, който да иска да бъде поставен в такива условия, отбеляза Маргаритов във връзка с решението на Върховния касационен съд, който потвърди колективен иск на КЗП срещу веригата.

В магазин: Една цена на рафта, друга на касата

Търговската верига за хранителни стоки "Т-маркет" е заблуждавала клиентите с две различни цени за един и същи продукт. Това съобщи Коми...

Да лъжеш потребителя, не е най-лесният начин да го привлечеш като редовен клиент, заяви председателят на КЗП в ефира на БНТ. По думите му Комисията се концентрира върху това да съветва хората за какво да внимават. Винаги потребителите трябва да сравняват цената на самия артикул, а самите търговци трябва да знаят, че не трябва да си позволяват заблуди, уточни още Маргаритов.

Той посочи, че голям процент от сигналите до КЗП се отнасят до някакви съществени нарушения. В голям процент от случаите ние успяваме да съдействаме на потребителите. По начало по-възрастните хора са по активни в жалбите, но аз смятам, че всички трябва да бъдем активни, категоричен е Маргаритов.

Всички в някаква степен се изкушават да правят номера, но моят съвет е да не го правят. Така председателят на КЗП отговори на въпрос дали големите търговски вериги са склонни към нелоялни практики.

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че търговската верига за хранителни стоки "Т-маркет" е заблуждавала клиентите с две различни цени за един и същи продукт. Това съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП) след като Върховният касационен съд потвърди окончателно колективен иск на КЗП срещу веригата.

Проверките за некоректни намаления на цените продължават и след празниците

И след празниците продължаваме да проверяваме за некоректни намаления на цените в търговските обекти. Това заяви председателят на Ком...

Искът е заведен, тъй като супермаркет от веригата, намиращ се в пловдивския ж.к. "Тракия", е нарушил влязла в сила заповед на КЗП, с която се забранява прилагането на нелоялни практики.

Проверка на контролния орган в няколко обекта на въпросната верига е установила, че потребителите може да заплатят с до 4 лв. над обявената върху опаковката цена при покупка на предварителни разфасовки кашкавал.

Предпоставка за това е разминаването между цената върху продуктовата опаковка, която обикновено ориентира клиента при вземането му на решение за покупка, и посочената на рафта цена, която се маркира на касата и в общия случай е с около два лева по-висока.

Още примери за нелоялната търговска практика на веригата четете ТУК

Туроператори и фирми за бързи кредити сключват типови договори с неправомерни клаузи

Всеки типов договор на фирми за бързи кредити или туроператори съдържа средно по пет неравноправни клаузи. Това показват данните след...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com